– Jag förstår inte hur högsta domstolen kan frihetsberöva de katalanska politikerna, säger den kontroversielle stjärnadvokaten Baltasar Garzon
– Jag förstår inte hur högsta domstolen kan frihetsberöva de katalanska politikerna, säger den kontroversielle stjärnadvokaten Baltasar Garzon Foto: Natacha Pisarenko

Hårda tag mot katalanska politiker inför valet

"Oavsett valresultatet kommer Katalonien vara ännu mer polariserat i morgon"
1:39 min

Den spanska regeringen har avsatt den katalanska regeringen och utlyst nyval i Katalonien idag, i hopp om att stoppa självständighetsförsöken där. Men valet har föregåtts av hårda tag mot katalanska politiker, vilket skapat en oro för att motsättningarna med resten av Spanien ska öka ytterligare.

– Regeringen får ännu fler katalaner att vilja bli självständiga genom att gå så hårt åt katalanska politiker, säger en kvinna i Madrid som driver en PR-byrå och inte vill säga sitt namn.

Hon är emot katalansk självständighet och ledsen över all ilska mellan Barcelona och Madrid nu.

– Familj och vänner vänds mot varandra, säger hon.

Den kontroversielle stjärnadvokaten Baltasar Garzon i Madrid är inne på samma linje.

– Jag förstår inte hur högsta domstolen kan frihetsberöva de katalanska politikerna, säger han.

Att de ska utredas för den olagliga självständighetsomröstningen i höstas har han inget emot. Men att till exempel den katalanske vicepresidenten Oriol Junqueras nu hålls inlåst på ett fängelse här i Madrid, samtidigt som han ställer upp i valet i Katalonien, det går inte att motivera, anser Baltasar Garzon.

– Oavsett valresultatet kommer Katalonien vara ännu mer polariserat imorgon, menar han.

Baltasar Garzon anser att enda lösningen är att ändra grundlagen och tillåta en folkomröstning om självständighet i Katalonien. Det har den spanska regeringen hittills uteslutit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".