En man som bär en traditionell katalansk huvudbonad kysser sin röstsedel i Barcelona.
1 av 2
En man som bär en traditionell katalansk huvudbonad kysser sin röstsedel i Barcelona. Foto: LLUIS GENE
Naila Saleem.
2 av 2
Naila Saleem. Foto: Sveriges Radio.

Katalonien går till nyval

1:34 min

Idag röstar Katalonien fram ett nytt parlament. 5,5 miljoner är röstberättigade. Vallokalerna öppnade klockan nio i morse och då var köerna långa.

Utanför Ramon Llull skolan i Barcelona var kön för att få rösta i regionvalet lång imorse. Det här är en av de platser där polisen gick hårdhänt fram när folkomröstningen genomfördes den första oktober.

De sköt mot folkmassan med gummikulor och tre personer skadades.

– Jag bor mitt emot här och såg det som hände, det var sorglig. Nu är det annorlunda så klart men frågan förblir den samma, säger Xavi.

Vid 13-tiden hade 34,6 procent av de röstberättigade gått och röstat. Enligt den katalanska regeringen var röstandet fram till dess något mindre i de områden som anses vara för självständighet från Spanien, jämfört med tidigare val. 

Frågan det här valet egentligen handlar om är ja eller nej till självständighet från Spanien.

Xavi har bytt ståndpunkt i frågan sedan folkomröstningen och tror att ja-sidan kanske får lite fler röster den här gången.

– Jag tror många vill rösta på demokratin, säger Xavi.
Det är ett återkommande argument hos ja-sidan att Spanien inte är en verklig demokrati.

Opinionsundersökningar visar på mycket jämnt läge mellan de båda sidorna. Albert Ibanez vill vara kvar i Spanien men inte känner sig representerad av regeringen i Madrid.

– Det känns mycket bra idag men än viktigare är hur resultatet blir om det går att forma en regering, säger Albert Ibanez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista