Domstolen i Haag
Domstolen stänger efter 24 år Foto: TT/AP/Peter Dejong

Jugoslaviendomstol stänger efter 24 år

10 800 rättegångsdagar, 4 650 vittnesförhör och 2,5 miljoner dokument senare har det blivit dags för FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien att sätta punkt.

24 års arbete har lett till 161 åtal, bland annat mot Slobodan Milosevic.

Domstolen var den första i sitt slag att inrättas sedan tribunalerna i Nürnberg och Tokyo efter andra världskriget och sedan starten 1993 har 161 personer ställts inför skranket. Bland de mest uppmärksammade rättegångarna finns de mot den före detta jugoslaviska presidenten Slobodan Milosevic, den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic och armébefälhavaren Ratko Mladic, varav de två senare dömdes för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

När domstolen på torsdagen formellt upplöses är det med 90 domar i bagaget. Resterande åtal har lett till att de tilltalade har frikänts eller förts vidare till andra instanser. Sju personer dog innan de hann ta emot sin dom, däribland Milosevic som hittades avliden i sin cell.

När Haagdomstolen nu slår igen sina portar kommer organisationen MICT att hantera överklaganden och liknande som spiller över från ICTY. Andra ärenden som rör krigsbrott har lämnats vidare till nationella domstolar i regionen.

– Trots alla skeptiker, nejsägare och förnekare som från start inledde en kampanj mot tribunalen och som har kämpat för att ifrågasätta vår legitimitet och integritet och målat upp ett domedagsscenario, är jag stolt över att kunna säga: uppdraget slutfört, sade Agius i ett anförande i FN:s säkerhetsråd i början av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista