Kung Carl XVI Gustaf från Prinsessans Sibyllas våning på Stockholm slott.
Kung Carl XVI Gustaf från Prinsessans Sibyllas våning på Stockholm slott. Foto: Sven-Åke Visén/SVT

Medmänsklighet temat i kungens jultal

1:35 min

I dag, på juldagen, höll kung Carl XVI Gustaf sitt årliga jultal här i Sveriges Radio. Årets tema var medmänsklighet och mod.

Den nuvarande kungen hölls sitt första jultal 1972, då som kronprins och har sedan dess talat till svenskarna varje år, här i Sveriges Radio.

I talet tog han bland annat upp en av årets största händelser i Sverige:

– Året 2017 kommer ofrånkomligen att förknippas med terrorattacken i Stockholm i april. Fem personer miste livet. Till deras familjer och närstående vill jag och min familj rikta vårt varmaste deltagande denna svåra första jul, säger kungen.

I årets tal talade han också upp klimatutmaningarna, hur stigande globala utsläpp väcker oro. Finlands 100-årsfirande som självständig nation och #meetoo, där kvinnor berättat om sexuella trakasserier:

– Det här året har också inneburit början på ett viktigt samtal oss alla emellan. Hur behandlar vi varandra med respekt? Hur visar vi varandra hänsyn? Hur stärker vi ansvarstagande och civilkurage? Det är frågor som alltid varit viktiga, men som blivit särskilt aktuella efter höstens många vittnesmål om oacceptabla kränkningar, säger kungen.

I talet talar kungen om medmänsklighet och mod - både att hjälpa och ta emot hjälp:

– Min önskan för året som kommer är att vi alla ska finna detta mod. Att vara inte bara människor, utan också medmänniskor.

– Tröttna inte på att göra gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista