En miljon kan vara kolerasmittade i Jemen.
1 av 2
En miljon har smittats av kolera i Jemen. Foto: SR/TT
Melker Måbeck, Svenska Röda korsets internationella chef. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio
2 av 2
Melker Måbeck, Svenska Röda korsets internationella chef. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio

Larmet: En miljon smittade av kolera

1:40 min

En miljon människor är nu smittade i den koleraepidemi som hemsöker det krigshärjade Jemen. Det uppger Röda Korset i dag.

Svenska Röda Korsets internationella chef, Melker Måbeck säger till Ekot att situationen blir allt värre.

– I går gick siffrorna över en miljon, vilket gör det här till det största utbrottet i modern historia, säger Melker Måbeck.

Kolerautbrottet i Jemen började förra hösten. Drygt ett år senare misstänks alltså en miljon människor vara smittade, enligt Röda Korset.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har hittills över 2 000 människor dött på grund av sjukdomen. Den dåliga humanitära situationen är den främsta orsaken till utbrottet och dess spridning. I dag saknar över 80 procent av landets befolkning mat, rent vatten, tillgång till vård och medicin och bränsle, enligt Röda Korset. När samhället slutar fungera så bryter sjukdomar ut, säger Melker Måbeck:

– Kolera är en katastrofsjukdom som framförallt beror på att i sådana här situationer så bryter olika samhällsstrukturer och system ihop. Det handlar om att vatten, elektricitetsanläggningar inte fungerar längre, sophämtningen fungerar inte längre. Och då kommer sådana här sjukdomar som ett brev på posten.

Sen i början på november har den Saudiledda koalitionen infört blockader mot två viktiga hamnar i de nordvästra delarna av landet som kontrolleras av de Iranstödda Houthirebellerna. Blockaden infördes efter att Houthierna avfyrat robotar mot Saudiarabiens huvudstad, Riyadh. Nu senast för två dagar sen.

Efter omfattande internationell press lättade koalitionen på blockaden mot hamnarna i slutet av november. Men situationen fortsätter att försämras, berättar Melker Måbeck.

– Man vill ju naturligtvis hoppas, men siffrorna visar sina kalla fakta på ett annat sätt. I somras var vi rädda för att det vid årsskiftet skulle finnas 600 000 smittade. Nu är vi uppe i en miljon och året är inte slut än, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista