Bastubrödernas ordförande Björn Wesström och bastubadaren Ahin Abbas.
Bastubrödernas ordförande Björn Wesström och bastubadaren Ahin Abbas. Foto: Besir Kavak/SR

Vinterbad lockar nya grupper till bastun

"I hemlandet skulle de inte tro mig om jag berättade att jag hoppar naken i sjön i kylan"
2:27 min

Vinterbad och bastande är aktiviteter som brukar betraktas som typiskt nordiska. Men även grupper utan bastutradition lockas nu in i värmen. Och ut i kylan.

Till den vedeldade bastun i Åkersberga, norr om Stockholm, har det på senare år dykt upp allt fler bastubadare med utomeuropeisk bakgrund.

En av dem är Ahin Abbas, som är kurd från Syrien.

– Om jag berättade för de i hemlandet att jag hoppar i sjön helt naken i den här kylan, så skulle de aldrig tro det, säger Ahin Abbas när han kommer upp ur sjön, omgiven av en sky av vattenånga.

Han hastar tillbaka in i värmen, in i vedbastun i Åkersberga som, enligt Ahin, är så mycket skönare än den vanliga konventionella bastun i simhallen.

Och därinne är blandningen av människor en helt annan än den var för bara några år sedan, berättar Björn Wesström, ordförande för Bastubröderna, den förening som driver bastun här.

– Kurderna, syrier, chilenare... ja, det finns det, och det har ju kommit till de senaste fem, tio åren skulle jag säga, säger han.

Någon räknar till att det är folk med nio olika modersmål som brukar basta här.

– Hur mycket du än jobbat och hur trött du än är, så ger det här ny energi, säger Ahin. Och hans kompis Berzo Afrini, som även han är kurd från Syrien, håller med.

– När jag kommer inifrån bastun och hoppar ned i det kalla vattnet så känner jag mig som 24 igen, säger Berzo.

Han är väl ungefär det dubbla. Och så tycker han att det är en bra plats att lära sig svenska på.

– På jobbet hinner man inte prata med arbetskamraterna, men här har vi tid, och alla pratar olika. Det blir bra träning för våra öron, säger Berzo.

Det fräser till när någon kastar en skopa vatten över bastuaggregatet, och ett moln av ånga slungas upp mot bastuns tak.

Och att bastun är en ovanligt bra plats för att mötas, över klass- och kulturgränser, det tycker också Björn Wesström, ordföranden här.

– Man kan ju ha alla typer av diskussioner i en bastu. Man sitter naken, och alla är vi lika. Vilket samhällsskikt du än tillhör, så blir vi alla lika i bastun, säger Björn Wesström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".