Brister i mobiltelefonerna
Inbyggt åldrande i telefonen. Foto: TT/AP/Mark Lennihan/Jacques Brinon

Apple: Inbyggt åldrande i Iphone

Företaget bekräftar inbyggd funktion i telefonerna
1:05 min

Apples telefoner saktas ner i takt med att batteriet blir äldre – det visade tester av oberoende användare.

Nu har Apple bekräftat att det stämmer.

Flera oberoende tester har pekat åt samma håll: äldre modeller av Apples telefoner blir långsammare med åren – men blir betydligt snabbare så fort batteriet bytts ut.

Nu har Apple bekräftat i ett mejl till tekniksajten Techcrunch att det finns en inbyggd funktion i Iphone som gör att den blir långsammare när batteriet slits – alltså i samband med att man använder den. I alla fall tills man lämnar in den för ett batteribyte, något som företaget tar 805 kronor för men som kan vara billigare hos oberoende verkstäder. 

Orsaken är enligt Apple att telefonerna annars riskerar att stänga av sig själva trots att det finns laddning kvar, när de till exempel är kalla.

Sajten Ifixit, som säljer batterier och reservdelar, har sett exempel på två till tre år gamla telefoner som blir dubbelt så snabba efter ett batteribyte. Flera andra enheter blev mellan 40 och 60 procent snabbare. 

Samtidigt finns en växande diskussion om hur moderna prylar blir allt svårare att reparera. Mobiltelefoner från en rad tillverkare är tätt limmade så batterier och andra delar är utom räckhåll för vanliga användare. 

I USA finns en växande rörelse som med lagstiftning vill tvinga tillverkarna att göra olika prylar enklare att reparera. I flera delstater har nya lagförslag tagits fram. Och i somras antog EU-parlamentet en resolution på samma område. Resolutioner är inte bindande, men pekar i vilken riktning parlamentet ska arbeta. Men branschen kämpar emot. I USA är Apple ett av företagen som tydligt motsatt sig de olika lagförslag som lagts fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".