Vintersolstånd i Oslo
Vintersolstånd i Oslo Foto: Roald, Berit

Nu vänder det mot ljusare tider igen

1:37 min

Vintersolståndet och årets kortaste dag är här. Vissa ser det som deppigt och andra som mysigt, men oavsett så går vi mot ljusare tider.

Vad är sex timmar, fyra minuter och 52 sekunder långt? Frågan ställs till några barn i Stockholm. 

– Det kan vara att man åker till något annat land, säger Oskar. 

– Jag tror till en annan planet, resonerar Audrey. 

Rätt svar på frågan är dagen den 21 december i Stockholm. Det är årets kortaste dag som nu är här, och den bjuder inte på många timmars solchans. Ju längre norrut i landet, desto mindre sol. I Kiruna och trakterna omkring råder redan polarnatt, alltså att solen inte går upp över horisonten överhuvudtaget under en period. I stället är det skymning ett visst antal timmar.

I Luleå kunde invånarna titta på solnedgången redan vid klockan 13. 

– Jag skulle inte vilja vara utan mörkret, jag tycker att det är mysigt. Man får ju vara inne och mysa och tända ett ljus. Bara ta den som den är, säger Gunnel Karbin som bor i Luleå.

Men det är inte alla som är förtjusta i mörkret och kylan. Trots att Anders Köpman bor i det snösäkra Luleå är det annat väder som tilltalar honom mer.

– Jag trivs i sol och värme, jag skulle helst slippa den här årstiden. Jag gillar inte snö och kyla och allting. Nu har jag levt så länge i det här klimatet så man är van, men man skulle vilja byta ut det nu, säger han. 

Vintersolståndet på norra halvklotet inträffar i år klockan 17:28. Det är tidpunkten när jordens norra rotationsaxel lutar bort från solen som mest. Resultatet blir årets kortaste dag, men det innebär också att vi vänder mot ljusare tider. 

– Jag vill ju inbilla mig att man blir piggare och gladare. Jag är nog lite påverkad av mörkret, säger Luleåbon Jennie Söderlind.

Det är stora skillnader på hur lång årets kortaste dag är beroende på var man befinner sig i vårt avlånga land. I Luleå blev det bara ungefär tre timmar dag medan det i Malmö blev drygt sju timmar. Många har sina egna knep för att ta sig igenom den mörka tiden på året.

– Jag brukar köra mycket ljus, dricka julmust, te och såna grejer, säger Matilda Stendal som bor i Stockholm.

Men nu vänder det alltså från mörker mot ljus. Till en början går det dock långsamt. Nästkommande dygn får bara några sekunder extra dagsljus, men det det blir mer och mer ju längre tiden går. Lagom till vårdagjämningen i mars förlängs dagen med omkring fem minuter på dygn. I snitt får vi drygt tre minuter extra dagsljus per dygn, ända fram till sommarsolståndet som inträffar den 21 juli 2018. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista