Gran och paket
Foto: TT/Postnord

Julhandeln skapar enorma pappersberg

1:52 min

Julhandelstider innebär inte bara att vi spenderar ovanligt mycket pengar, utan också att konsumtionen av omslagspapper och kartong ökar rejält. 

Nu visar nya siffror från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen att mängden insamlade pappersförpackningar i december ökat kraftigt på bara några år.

Många kan nog känna igen sig i bilden av omslagspapper och kartonger som ligger i drivor på vardagsrumsgolvet efter julklappsöppningen – och högen blir allt större.

I december förra året samlade Förpacknings- och Tidningsinsamlingen in 8 100 ton pappersförpackningar. Det är 1 600 ton mer än en vanlig månad och över 1 000 ton mer än i december 2010.

Eva Eiderström, chef för Handla Miljövänligt på Naturskyddsföreningen, lyfter fram e-handeln som en orsak till ökningen.

– I mångt och mycket tror jag att det styrs av att det är väldigt billigt att handla hem. Det kanske inte ens kostar något att skicka i retur eller att ens betala för frakten, säger hon.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, håller med om att e-handeln ställer nya krav. Inte bara på Sverige, utan globalt:

– Vi har ju allt ifrån skräckexemplen till subventionerade paket från Kina, där vi inte har någon som helst koll på innehållet. Där är emballaget kanske det mindre problemet. Men att frakten åt alla håll är gratis för kunden lär inte stimulera till något miljöansvar, säger han.

Inom EU finns ett producentansvar som reglerar hur förpackningarna ska hanteras. Problemet är att handeln utifrån inte fångas in av regelverket, enligt Eva Eiderström.

– Så det kräver egentligen att man har en större diskussion och för ut frågan så att vi börjar betrakta handel som en angelägenhet där vi måste komma överens generellt, inte bara inom EU, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista