Hudiksvalls tingsrätt.
Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Mats Andersson/TT

22-åring döms för mordet på Tova Moberg

Den åtalade 22-åringen är skyldig till mord på 19-åriga Tova Moberg, slår tingsrätten fast.

Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan straffet meddelas. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

Det besinningslösa våldet och hur kroppen har hanterats efter mordet är skäl som gör att mannen bör dömas till livstids fängelse, anser åklagare Christer Sammens.

– Det han har utsatt den här flickan för är så pass omfattande våld. Hon har befunnit sig på en ödslig plats, helt chanslös att kunna freda sig, och där har han brutalt och hänsynslöst slagit henne, säger han till TT.

Mannen själv nekar till brott.

– Han förnekar all inblandning i hennes död, han har ingen kännedom om vad som hänt henne, har 22-åringens advokat Bo Karlsson tidigare sagt till TT.

Inga spår från honom har hittats på den mördade unga kvinnans kropp.

– Det är klart att det skulle vara bättre om det funnits, men det finns så mycket annan bevisning som gör det helt uteslutet att det är någon annan, säger Sammens.

Som exempel nämner han att föremål som använts under och efter mordet kommer från gården där mannen bor. Blodfläckar från kvinnan och släpspår har hittats på gårdsplanen.

– Det finns kläder eldade som tillhör den här mannen, hur han agerat, förbjudit folk att komma dit och hur han rört sig under natten — allt det här kan bara leda till den här slutsatsen att det är han, säger Christer Sammens.

Tova Moberg och 22-åringen hade under flera år haft en relation, och enligt åtalet har han vid upprepade tillfällen kränkt henne i syfte att "allvarligt skada hennes självkänsla" och "framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet".

Mannen ska bland annat ha dunkat hennes huvud i en vägg, begränsat hennes umgänge med kompisar, tagit strypgrepp och dödshotat henne. Han har även vid ett tillfälle talat om att dränka henne. 22-åringen hade tidigare under året anmälts för att ha misshandlat henne.

– Jag tycker att bedömningen är felaktig och att bevisen inte räcker för en fällande dom, säger advokat Bo Karlsson som företräder 22-åringen, till TT.

Enligt honom innebär beslutet att hans klient ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning att han i princip redan är dömd för mord.

- För att få göra en sådan undersökning krävs det att rätten har prövat ansvarsfrågan och funnits övertygande bevisning. Så genom att meddela det här beskedet så vet vi att det kommer bli en fällande dom för mord, faktiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista