Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: AP

Puigdemont: En tydlig seger

1:01 min

Separatistpartierna vann en majoritet i Kataloniens parlament.

– Ingen kan ifrågasätta resultatet, säger Carles Puigdemont.

Resultatet i torsdagens nyval är en käftsmäll för centralmakten i Madrid. När den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont förklarade segern och talade till folket passade han på att ge en känga till Rajoy.

– Kataloniens folk följer inte artikel 155. Därför, när departementen öppnar i morgon måste artikel 155 avbrytas och fångarna släppas. Fångarna måste återvända och fortsätta med det viktiga: Politiken. Du måste bedriva politik, herr Rajoy.

Puigdemont hänvisade till de politiker som fängslats efter den olovliga folkomröstningen den 1 oktober, bland andra den avsatte vice regionpresidenten Oriol Junqueras, ledare för ERC.

Han misstänks för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel efter oktoberhändelserna.

Puigdemont talade från Bryssel, där han gick i självvald landsflykt när centralmakten i Madrid tog över makten i Katalonien. Den olovliga folkomröstningen fick premiärminister Mariano Rajoy att för första gången under landets moderna demokrati åberopa artikel 155 i den spanska författningen.

Centralmakten tog kontroll över maktutövningen i Katalonien och utlyste nyvalet.

Den katalanska grenen av det spanska konservativa regeringspartiet Partido Popular (PP) ser ut att få 3 mandat och verkar göra ett katastrofval efter polisvåldet under folkomröstningen i oktober och Rajoys maktövertagande över Katalonien.

– Rajoy har förlorat det mandat han ville ha, säger Puigdemont.

– Jag tycker att vi har förtjänat att bli lyssnade på.

Valdeltagandet i nyvalet blev mycket högt, nära 82 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista