Spaniens premiärminister Mariano Rajoy håller valtal inför nyvalet i Katalonien.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under ett valtal inför nyvalet i Katalonien. Foto: Arkivfoto: JAVIER SORIANO/AFP/TT.

Regeringspartiet: Vi fortsätter försvara ett enat Spanien

1:07 min

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy följde valet i Katalonien igår kväll från regeringspartiet Partido Populars högkvarter i Madrid. Budskapet därifrån var att man kommer att fortsätta stoppa alla försök till katalansk självständighet.

– Katalanerna och alla andra spanjorer kan vara lugna, sa Pablo Casado, presstalesperson för Partido Popular. Vi har fått stå ut med förolämpningar, hot och påhopp men vi kommer fortsätta försvara ett enat Spanien.

– All ni som gått ut på gatorna och hängt spanska flaggor på era balkonger, vi kommer inte att svika er, fortsatte han.

Valresultatet i Katalonien är ett dubbelt nederlag för den spanska regeringen. Självständighetspartierna blev åter igen största block. Och samtidigt gjorde Partido Popular sitt sämsta val i Katalonien någonsin, med bara tre platser i regionparlamentet.

Premiärministern Mariano Rajoy valde att själv inte kliva ut på scenen här i Madrid.

Men José Ramon Garcia Hernandez, internationell sekreterare för Partido Popular, säger till Ekot att processen mot självständighet i Katalonien inte kommer att tillåtas fortsätta.

– Det är bara är Carles Puigdemont, som sitter i Disneyland i Bryssel, som tror det, men det betyder ingenting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista