Donald Trump och den palestinske FN-ambassadören Riyad Mansour.
Donald Trump och den palestinske FN-ambassadören Riyad Mansour. Foto: TT

”En svidande örfil för USA”

1:53 min

Palestinierna har välkomnat gårdagens omröstning om Jerusalem i FN:s generalförsamling som en seger. Israels premiärminister förkastade den som befängd. För USA har omröstningen liknats vid en diplomatisk örfil.

En stor majoritet av världens länder trotsade igår Donald Trump, som hotat med avskuret ekonomiskt bistånd till länder som gick emot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Omröstningen igår var ett slags diplomatisk kollektiv olydnad. Trots hot från Donald Trump, gick 128 länder emot USA och röstade för Jerusalemresolutionen - som visserligen saknar praktisk betydelse eftersom resolutioner i FN:s generalförsamling inte är bindande. Men symboliskt blev detta ett bakslag som av en israelisk kommentator liknats vid en svidande örfil.

Av Irans utrikesminister betecknats omröstningen som ett rungande globalt nej till USA:s gangsterfasoner och skrämseltaktik.
Hotet om indraget bistånd fick inte önskad effekt. Av de tio länder som är de största mottagarna - listan toppas av Afghanistan, Israel, Egypten, Irak, Jordanien, – var det bara Israel som röstade emot resolutionen.

Donald Trumps varning kallades redan på förhand för tomma hot eftersom det militära biståndet till länder som Egypten och Jordanien delvis syftar till att upprätthålla de båda ländernas fredsavtal med Israel.

För Donald Trump innebär detta nu ett dilemma - antingen gör han verklighet av hoten eller riskerar att framstå som en papperstiger. Bakslaget är desto större efter att USA:s FN-ambassadör sagt att Trump tar omröstningen personligt.

För Israel däremot var omröstningen snarare ett litet framsteg, även om premiärminister Netanyahu kallade den befängd. Netanyahu, som kallat FN ett hus av lögner, sa att Israel uppskattar att fler länder nu vägrar delta i denna absurda teater.

Netanyahu syftade på de 35 länder som avstod från att rösta - bland dem flera europeiska länder, som Tjeckien, Ungern, Kroatien, Polen, Rumänien, Lettland och Litauen, vilket visar på sprickan inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista