Katalonien.
Foto: Manu Fernandez

Seger för partierna som är för självständighet i Katalonien

3:02 min

I valet i Katalonien var det ett av "nejpartierna"; högerliberala Ciudadanos som blev största parti. Men även de tre partierna i valet som är för självständighet, stärkte sina positioner och får absolut majoritet i regionparlamentet.

Maite Moreno var en av väljarna i Barcelona som var glad över valresultatet.

– Jag hittar inte rätt ord men jag är mycket glad, säger Maite Moreno som inte riktigt trodde att det skulle gå vägen.

– Jag var så nervös när jag röstade men det gick, vi vann, säger hon.

Pere Morales har precis lyssnat på den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemonts tal.

– Vi katalaner vill vara fria. Spanien tar våra pengar och attackerar vår kultur. Vi vill inte längre tillhöra Spanien, säger Pere Morales som blev självständighetsförespråkare för tio år sedan.

Att självständighetssidan stärks är just det valresultat som premiärminister Mariano Rajoy inte ville ha. Istället för lag och ordning, så har de katalanska väljarna, med ett valdeltagande på nära 82 procent visat att de fortfarande vill ha självständighet och att de vill fortsätta sin trots mot centralregeringen i Madrid.

De tre partier som är för självständighet, får egen majoritet i parlamentet med 70 av de 135 platserna, men inte en majoritet av rösterna, enligt det preliminära resultatet. Så frågan om självständighet riskerar att fortsätta bekymra Mariano Rajoy, och separatisterna hoppas tvinga fram ett EU-engagemang i frågan.

Valet blev också en framgång för högerliberala partiet Ciudadanos, som för första gången blir största parti i parlamentet. Toppkandidaten Inés Arrimadas sa i sitt tal att det är ett historiskt ögonblick för partiet.
Ciudadanos, som är emot självständighet har sina väljare framför allt i de större städerna längs kusten, i Barcelona och Tarragona. Valresultatet lär stärka partiet nationellt - de utmanar främst Partido Popular.

Carles Puigdemonts anhängare hoppas nu att han ska återvända från exilen i Belgien, men han misstänks för uppvigling, efter självständighetsförklaringen och det är troligt är att han grips när han återvänder.

Carles Puigdemont säger sig vara redo att träffa Mariano Rajoy var som helst förutom i Spanien, rapporterar AP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista