Försvarsmakten, militär, soldat
1 av 2
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Förlorar pengar på repmånad – nu vill riksdagspolitiker öka ersättningen

2:02 min

Personer som kallas till repetitionsutbildning inom försvaret kan förlora tusentals kronor under en månad. Nu vill riksdagspolitiker öka ersättningen så att försvaret inte får dåligt rykte.

– Det handlar om ett stort lönebortfall för personer som har hyggliga men inte överdrivet höga löner. När vi nu ska återinföra militär grundutbildning med plikt så kommer inte de här personerna vara goda ambassadörer fullt ut. Jag tror att det här är en dålig reklam för den värnplikt som nu kommer, säger Liberalernas Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Eftersom Försvarsmakten inte har tillräckligt många anställda soldater så började tidigare värnpliktiga kallas till repetitionsutbildningar för två år sedan. Sedan dess har cirka 2 500 personer gjort repövningar.

Rekryteringsmyndigheten har fått in klagomål på ersättningen och även politiker som träffat de inkallade soldaterna har fått motta klagomål.

Centerpartisten Daniel Bäckström tycker att det är ett problem.

– Det är viktigt att det finns ett stöd och en folkförankring och att folk känner att det är intressant och viktigt att gå in i repövningen, säger Daniel Bäckström.

I dag får den som gör repetitionsutbildning max 90 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten i ersättning, som mest ungefär 25 000 kronor på en månad. För någon som tjänar 35000 eller 40 000 i månaden är det förstås ett avbräck.

Allan Widman vill ha en förändring.

Personerna borde kunna få ett par tusenlappar till genom att taket sätts vid 100 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten och de som har barn borde dessutom få det barntillägg på 4000 kronor i månaden som de som gör utlandstjänst får.

– Jag tror den är väldigt viktig för synen på plikten. Jag är fullt medveten om att det här inte är några pengar att tala om i försvarets budget, säger Allan Widman.

Daniel Bäckström vill inte slå fast hur mycket ersättningen borde höjas, utan hänvisar till att frågan tagits upp med försvarsmakten och regeringen och att man gemensamt borde kunna komma överens om en förbättring.

– Vi är intresserade av att det är goda villkor. Sedan får man i detaljerna återkomma och se vilka lämpliga förslag som kan vara motiverade att göra, säger Daniel Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista