Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ylva Johansson (S): Finns anledning att kritisera mig

Publicerat fredag 22 december 2017 kl 11.19
"De som är inskrivna är de som har svårt att få jobb"
(2:03 min)
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: TT

– Jag tycker att det är ett misslyckade och jag tycker att det finns anledning att kritisera både mig och arbetsförmedlingen för att vi inte varit duktigare på att få ut människor i utbildning, säger hon.

Bland de nyanlända som finns inskrivna i det så kallade etableringsuppdraget hos Arbetsförmedlingen är det många som saknar gymnasieutbildning. För att bättra på deras chanser till jobb vill regeringen därför att en större andel av dem ska påbörja studier, vilket även framgår av regeringens mål för myndigheten.

Men trots att det redan förra året var mycket få av de som lämnade etableringsfasen som påbörjade en utbildning så sjunker den andelen i år. Under januari till och med november var det bara 4,6 procent som gick till studier, vilket är nästan en procentenhet färre än samma period förra året.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt och det är bland annat därför vi inför en utbildningsplikt, för den som är kortutbildad, från den första januari, säger Ylva Johansson.

Enligt Arbetsförmedlingen är en förklaring till de missade målen att 70 procent av de inskrivna är personer som har det särskilt svårt på arbetsmarknaden, en andel som dessutom ökar.

Men arbetsmarknadsministern är ändå hoppfull om att resultaten kommer förbättras.

– Vi har en stark arbetsmarknad och det betyder ju att den som har lätt att få jobb redan har jobb, så att de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är de som har svårare att få jobb.

– Men Arbetsförmedlingen har resurser, de får nya verktyg – till exempel växer extratjänsterna till, vi inför krav i etableringen, vi har duktiga arbetsförmedlare som kan och vill göra ett bra jobb. Så jag ser faktiskt ljust på framtiden, säger Ylva Johansson (S). 

Fakta: nyanlända som lämnat etableringsuppdraget

Nedanstående siffror visar status 90 dagar efter att en person lämnat etableringsprogrammet. Sammanställningen avser perioden januari till och med november år 2017 respektive 2016.

  • Antal personer som lämnat etableringsfasen: 21 991 (2017), 19 308 (2016).
  • Total andel som fått arbete (med eller utan stöd) eller påbörjat studier: 32,5 procent (2017), 32,2 procent (2016).
  • Andel som fått arbete utan stöd: 6 procent (2017), 5,5 procent (2016).
  • Andel som fått arbete med stöd: 21,9 procent (2017), 21,3 procent (2016).
  • Andel som påbörjat utbildning: 4,6 procent (2017), 5,5 procent (2016).

Källa: Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".