Polisens cannabisbeslag.
1 av 2
Polisens cannabisbeslag. Foto: Polisen.
Lägenheten i Alingsås där polisen beslagtog cannabis till ett värde av 17 miljoner kronor.
2 av 2
Lägenheten i Alingsås där polisen beslagtog cannabis till ett värde av 17 miljoner kronor. Foto: Polisen.

Flera personer dömda efter stort cannabisbeslag

1:03 min

Flera personer har dömts till fängelse i upp till sju år efter ett av de största beslagen av cannabis någonsin i Västsverige. Totalt beslagtogs drygt 170 kilo cannabis, som är värt runt 17 miljoner kronor.

– Det är det största beslag vad gäller cannabis för oss. Så det är lite unikt för vår del, säger kriminalinspektör Pether Lundin på polisen i Göteborg till Ekot.

Det är en stor liga som polisen har sprängt efter att man gjorde en husrannsakan i en lägenhet i Alingsås och hittade runt 170 kilo cannabis.

Den lägenheten har varit en distributionscentral för narkotikan, enligt Lundin.

– Sedan har det levererats i Göteborgsområdet och även över till Finland har det gått ett parti. Kurirer har försett sig med resväskor och sedan åkt till Finland, säger han.

Totalt har tio personer dömts i både Finland och i Sverige. I Göteborgs tingsrätt är det sex personer som har dömts till fängelse i mellan fyra och sju år.

Två av dem har dömts för synnerligen grovt narkotikabrott och det är första gången som spaningssektionen på polisen i Göteborg har utrett ett fall där någon döms för det brottet. Det var i juni i fjol som den brottsrubriceringen infördes.

Trots att det är ett stort beslag påverkar det inte tillgången på cannabis, menar Pether Lundin.

– Det tror jag inte faktiskt. Det väller in narkotika från alla håll. Jag vill påstå att Sverige nästan är självförsörjande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista