Löpsedlarna i ett tidningsställ i Barcelona morgonen efter valet.
Löpsedlarna i ett tidningsställ i Barcelona morgonen efter valet. Foto: Emilio Morenatti/TT

El Periodico: Valresultatet reflekterar den politiska ilskan

2:12 min

I torsdagens regionval i Katalonien blev det block som vill ha självständighet från Spanien störst igen. Reaktionerna på valresultatet följer den sedan länge cementerade och infekterade konfliktlinjen.

"Det är depraverande att se hur självständighetsprocessen gjort en betydande del av katalanerna till fanatiker" skriver den spanska tidningen El Mundo på ledarplats i dag.

Katalanerna har röstat känslomässigt och inte rationellt, menar tidningen, och beklagar den ekonomiska och sociala katastrof som självständighetspartierna orsakar – vilket bland annat fått över 3 000 företag att flytta sina huvudkontor från Katalonien.

Liknande tongångar hörs i de flesta nationella spanska medier i dag.

I Katalonien skriver tidningen El Periodico att valresultatet reflekterar "all den politiska ilska som finns i Katalonien sedan den misslyckade självständighetsförklaringen den 27 oktober".

Men de konstaterar att Carles Puigdemont kommer få svårt att installeras som regionpresident igen, eftersom han hotas att gripas så fort han sätter sin fot i Spanien.

Samtidigt kommer rapporter om att ännu fler katalanska självständighetspolitiker nu utreds för uppror mot staten, ett brott som kan ge långa fängelsestraff.

Det gäller bland annat Marta Rovira, från självständighetspartiet Esquerra Republicana, som i går kväll firade i Barcelona. Hon har lett partiet i valrörelsen eftersom den ordinarie partiledaren, Oriol Junqueras, redan sitter häktad i fängelset Estremera i Madrid.

Det andra som väcker uppståndelse efter valet i Katalonien är framgången för det relativt nya mitthögerpartiet Ciudadanos, som blev största parti och tog många röster från regeringspartiet Partido Popular, som bara fick tre platser i regionparlamentet.

Med unga, fotogeniska och karismatiska ledare, utan korruptionsaklagelser, ses framgången som en föraning på att Ciudadanos kommer att kunna utmana Partido Popular också på nationell nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista