Ulf Kristersson, Moderaterna
Ulf Kristersson, ledare för Moderaterna Foto: Janerik Henriksson/TT

Väljarna: M åter bäst på ekonomisk politik och rättsfrågor

2:22 min

Moderaterna är åter det parti som väljarna tycker har den bästa ekonomiska politiken. Man tar också tillbaka positionen som bästa parti när det gäller lag och ordning. Det visar en opinionsundersökning från Novus.

- Det är mycket glädjande. Lag och ordning och att sköta om Sveriges ekonomi är ju några av Moderaternas kärnfrågor. Och att vi nu återhämtar, att vi är det parti som väljarna har störst förtroende för i de frågorna, det är positivt. Och det är väl ytterligare ett bevis för den återhämtning i opinionen som vi har gjort de senaste månaderna, helt enkelt, säger Moderaternas strategichef Per Nilsson.

Den undersökning som Novus gjorde i september, visade att Moderaterna - enligt väljarna - inte längre var bäst på någon sakfråga.

För första gången sedan mätningarna inleddes uppgav väljarna att Socialdemokraterna har bäst ekonomisk politik. Och Moderaterna tappade positionen som bästa parti när det gäller lag och ordning till Sverigedemokraterna.

Men enligt den senaste opinionsmätningen, som är genomförd nu i december, tar alltså Moderaterna tillbaka förstaplatsen, både när det gäller frågan om att sköta landets ekonomi och lag och ordning.

Att Moderaterna nu har störst stöd av alla partier för den ekonomiska politiken tror strategichefen Per Nilsson bland annat beror på det växande förtroendet för den nye partiledaren Ulf Kristersson.

- När det gäller lag och ordning vill jag ändå också se en politisk förklaring. Vi har lagt en hel del skarpa förslag, skärpt kriminalpolitik, tagit tag i gängkriminaliteten och så. Jag tror att det ger avtryck i opinionen också.

Hur viktigt är det för Moderaterna att ha tätpositionen när det gäller de här två frågorna?

- Jag skulle säga att det är helt centralt för oss.

Liza Pettersson, som är opinionsanalytiker på Novus, säger att det förstås är viktigt för ett parti att anses ha en bra politik i de frågor som väljarna tycker är angelägna.

- Just lag och ordning är ju en sådan den fråga som kommer att vara en viktig fråga i valrörelsen, och som har växt det senaste året framför allt.

Av de tio politiska sakfrågor som väljarna rankar som viktigast, så anses Socialdemokraterna ha den bästa politiken i sex stycken, enligt mätningen från Novus. Det handlar till exempel om sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Så här säger Per Nilsson om det.

- Det är långt kvar till valet och mycket arbete återstår. Socialdemokraterna har en position, dock lite försvagad historiskt sett i välfärdsfrågorna och även i jobbfrågan. Här måste vi jobba på hårdare.

Undersökningen genomfördes den 14-20 december. Totalt 1001 personer, i en slumpmässigt rekryterad webbpanel, har svarat på frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista