Saab
Försvarskoncernen Saab Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Saab-partner i samarbetssamtal

"Två företag som vi har goda relationer med"
1:46 min

Flygplanstillverkaren Boeing för diskussioner med brasilianska Embraer, som handlar om samarbete eller kanske ett uppköp. Försvarskoncernen Saab har omfattande samarbete med båda Boeing och Embraer.

Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson säger att det är för tidigt att säga vad det här kan betyda för Saab.

– Både Embraer och Boeing är två företag som vi har goda relationer med, men det är absolut inte vår roll att vidare uttala oss om de samtal som de nu har.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Boeing ute efter att komplettera sin produktportfölj med tillverkning av lite mindre flygplan inför en allt hårdare konkurrens från främst ryska och kinesiska tillverkare. Och det är inte bara Boeing som letar möjliga samarbeten och tänkbara uppköp. Snarare kan det här ses som ett svar på att värsta konkurrenten, europeiska Airbus, nyligen gick in som storägare i kanadensiska Bombardier – en direkt konkurrent till Embraer.

Boeing har bara kortfattat kommenterat att diskussioner pågår. Troligen handlar det om samarbete, ett uppköp skulle vara mycket komplicerat med tanke på att Embraer är ett strategiskt bolag i Brasilien där regeringen har en så kallad gyllene aktie i flygplanstillverkaren och därmed ett veto när det gäller ett övertagande utifrån.

Ett av försvarskoncernen Saabs största satsningar i dag är ett samarbete med just Boeing, som gäller en kommande jätteorder av skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. I en första omgång behövs 350 skolflygplan – sex företagsgrupper ska nu slåss om orden.

Även brasilianska Embraer är en viktig partner för Saab i samband med försäljningen av stridsflygplanet Gripen, som bland annat gäller tekniköverföring till Brasilien.

– Vi har det som en del av att de köper Gripen E, nästa generation. Eventuellt hur framtida företagskonstellationer skulle kunna se ut, det ska vi inte alls spekulera i nu, säger Sebastian Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".