Glada människor sjunger och dansar
Beslagtagna gårdar återlämnas Foto: TT/AP/Farai Mutsaka

Beslagtagna gårdar åter i rättmätiga händer

1:34 min

I Zimbabwe får nu vissa vita lantbrukare tillbaka gårdar som beslagtagits under Robert Mugabes styre. Det har varit ett löfte från nye presidenten Emmerson Mnangagwa sedan han tillträdde.

Igår fick den första lantbrukaren tillbaka sin farm. Det var sång och dans bland boende runt Lesbury Farm 20 mil öster om Harare igår, när farmens rättmätige ägare Rob Smart återvände till sitt lantbruk. Rob Smart blev bortkörd från sin gård av beväpnade män för bara några månader sedan i ett av alla illegala och våldsamma övertagande av vita lantbrukares gårdar som tilläts ske under Robert Mugabes regim. Samtidigt sparkades alla anställda ut, boende runtomkring som varit utan inkomst sedan dess.

Rob Smart blev så den första vita lantbrukaren som - med militäreskort - kunde återvända hem efter att Mugabes 37 år vid makten tog slut i november och den nye presidenten Emmerson Mnangagwa lovat att illegala konfiskeringar av land skulle återgäldas.

Robert Mugabe startade den så kallade jordbruksreformen för nästan 20 år sedan, med argumentet att rätta till en kolonial och orättvis landfördelning i Zimbabwe - där en procent vita ägde en stor majoritet av all odlingsbar mark. Men reformen misslyckades och Zimbabwes en gång blomstrande jordbruksproduktion har havererat - och med den landets ekonomi.

Att rulla tillbaka jordbruksreformen har Mnangagwa inga planer på, men är samtidigt piskad att bygga upp ekonomin och återskapa omvärldens förtroende för Zimbabwe. Att lämna tillbaka gårdar som beslagtogs av kriminella med statens goda minne är ett steg i den riktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista