Bitcoin
Foto: ANTHONY WALLACE

Stort ras för bitcoin

0:57 min

Efter att ha nått rekordnivåer har bitcoin tappat i värde under veckan och det senaste dygnet har prisnedgången varit dramatisk.

Det senaste dygnet priskurvan för bitcoin pekat brant nedåt. Under dagen har priset flera gånger legat omkring 12 500 dollar, vilket kan jämföras med att för mindre än en vecka sedan kostade en bitcoin för första gången över 20 000 dollar.

Stora kurssvängningar är inte ovanligt för kryptovalutorna men det här är ett ovanligt stort ras. Sett över tid har värdeökningen varit enorm, omkring senaste årsskiftet handlades den för 1 000 dollar men har sedan dess alltså varit uppe och nosat på 20 gånger det. 

Det senaste dygnets kraftiga tapp har också drabbat de alternativa kryptovalutorna, som Ethereum och avstickaren Bitcoin Cash. 

Sajten Coinmarketcap som bevakar hela marknaden med omkring 1300 kryptovalutor visar en dyster kolumn av röda minussiffror för de olika kryptovalutorna, i många fall med dussintals procent minus det senaste dygnet. 

Eftersom att bitcoin och de andra digitala valutorna saknar central styrning finns det heller inga spärrar när kursen faller. Nedgångar kan alltså ske snabbt och obarmhärtigt. Men förespråkarna pekar på att historiskt har kursen återhämtat sig även om det kan ta lång tid. 

Det finns heller ingen tydlig orsak till det senaste dygnets nedgångar utan experter pekar på flockbeteende på en marknad med många nya och oerfarna investerare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista