Birgit Bergkvist har tillgång till internet på sitt serviceboende. Fotograf: Maja Lagercrantz/SR
Birgit Bergkvist har tillgång till internet på sitt serviceboende. Fotograf: Maja Lagercrantz/SR

Många äldre på boenden utan internet

1:05 min

Omkring hundra svenska kommuner erbjuder inte internet till de som bor på kommunens äldreboenden.

95-åriga Birgit Bergkvist bor i ett servicehus i Stockholm, där alla boende har tillgång till internet.

– För mig var det nästan ett, ja livsvillkor är fel att säga, men det var ett villkor, att det skulle finnas internet, säger hon.

Omkring 60 procent av landets kommuner erbjuder de äldre som bor på särskilda boende möjlighet att koppla upp sig på internet via wifi eller kabel. Det är en stor ökning från 2016 då bara 40 procent av kommunerna erbjöd den servicen.

Men fortfarande finns ett hundratal kommuner i landet där de äldre inte erbjuds internet. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.

Birgit Bergkvist som bor i en lägenhet i Pilträdets servicehus i Stockholm säger att hon är ute på internet ungefär halva sin vakna tid.

– Jag har ju paddan, och jag lyssnar ju på allt, jag har tidningen på nätet och jag lånar böcker på biblioteket.

Håller du kontakt med barn och barnbarn också på Facebook t ex?

– Ja, barnbarn och barn har jag kontakt med på Facebook.

Vad skulle det betyda för dig om det inte fanns tillgång till internet här?

– Jag skulle känna mig mycket avstängd ifrån det dagliga livet, nästan. Ja, det känns så viktigt, alltså, säger Birgit Bergkvist.

Det finns forskning som visar att internet ökar äldres livskvalitet eftersom det gör det lättare att hålla kontakt med nära och kära.

Det säger Gunilla Brattberg som skrivit flera böcker om äldre och internet. Hon tycker att de kommuner som ännu inte erbjuder internet på sina äldreboenden, borde börja med det nu.

- Det kommer att bli en nödvändighet. Det är bara en fråga om när. Så det här är inget som man kan säga att det ska vi inte ha. Frågan är bara när ska vi införa det, säger Gunilla Brattberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista