Gustav Fridolin och Magdalena Andersson
Kritik mot finansministerns uttalande Foto: TT/Alexander Larsson Vierth//Thommy Tengborg

Bråk i regeringen efter flyktinguttalande

Finansministern: Vi kan inte ta emot fler än vi klarar av
1:55 min

Finansminister Magdalena Andersson sa in en tidningsintervju att det är bättre att flyktingar söker sig till andra länder, eftersom Sverige inte kan ta ta emot så många. Uttalandet har väckt stark kritik, både från kollegor i regeringen och hennes egna parti.

Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för Tro och solidaritet, säger att han blev både förvånad och besviken när han såg intervjun.

– Magdalena Andersson baktalar svensk integrationspolitik på ett orättfärdigt sätt och så hänvisar hon flyktingar nån annanstans som att det skulle vara bättre för dem, utan att ge något exempel på vad det skulle vara för nånting, säger han.

Det är i en intervju i Dagens Nyheter som Magdalena Andersson sa att integrationen inte fungerar som den ska och att "det är uppenbart att vi kan inte ha ett större asylmottagande än vi klarar av att integrera".

Magdalena Andersson menar att Socialdemokraterna borde ha varit tydliga med detta tidigare.

Regeringskollegan, miljöpartisten Gustav Fridolin gick snabbt ut och tog avstånd från finansministerns uttalande. Det här är inte regeringens syn på migrationspolitiken, sa han till nyhetsbyrån TT.

Men under eftermiddagen verkar regeringens två partier bestämt sig för att lägga locket på. Varken Gustav Fridolin eller Magdalena Andersson vill låta sig intervjuas i Ekot.

I ett sms förklarar finansministerns pressekreterare att regeringen är överens i migrationspolitiken och att intervjun i DN gjorde Magdalena Andersson i egenskap av socialdemokrat.

Men det gör saken inte mindre allvarligt för Ulf Bjereld på Tro och solidaritet.

– Jag har aldrig hört någon ledande företrädare för Socialdemokraterna säga att människor på flykt som söker asyl får det bättre om de sökte asyl någon annanstans än i Sverige, säger han.

Men hon konstaterar i intervjun att vi har problem, till exempel bostadsbrist.

– Visst finns det problem i Sverige, men hon säger att de skulle vara större i Sverige, att Sverige skulle ha svårare att integrera människor från andra länder.

Ulf Bjereld tror att det finns en oro i Socialdemokraterna för att man ska uppfattas som ett parti som inte tar samhällsproblemen på allvar.

– Det leder då till att man väldigt starkt betonar de problem som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".