Issifou Seidou under ett besök från dottern Wassila Seidou och ett barnbarn under 2017
Issifou Seidou under ett besök från dottern Wassila Seidou och ett barnbarn under 2017. Foto: Privat

Svensk frisläppt efter över åtta år i fängelse i Togo

1:45 min

Svenska Issifou Seidou, som har suttit fängslad i Togo i Västafrika i över åtta år har släppts fri.

Han greps där 2009 och dömdes till fängelse, misstänkt för att ha planerat en statskupp.

Wassila Seidou är dotter till Issifou.

Hon har under de nästan nio åren som gått sedan gripandet kämpat för att få sin pappa frisläppt. I går fick hon beskedet att han har benådats.

– Jag blev väldigt chockad. Det var min syster som ringde och jag frågade flera gånger. Hon sa "ja, pappa är fri", "de släpper pappa”, på olika sätt. Sedan blev jag glad och ledsen, det var massor av känslor på en gång. Det känns som en stor lättnad, säger Wassila Seidou.

– Han mår efter omständigheterna okej och ser fram emot att träffa sin familj här i Sverige.

Issifou Seidou kom till Sverige som politisk flykting på 1980-talet och var tidigare högt uppsatt inom armén i sitt tidigare hemland Togo.

2009 greps han under ett besök i Togo och dömdes sedan till tio års fängelse, för förberedelse till statskupp.

Enligt bland annat Blankspot, som har bevakat fallet, fördömdes domen av omvärlden. Wassila Seidou tror att både påtryckningar från Sverige och Issifous Seidous försämrade hälsa kan ligga bakom benådningen.

– Han är svårt sjuk och har varit det under en längre tid. Han har cancer och problem med ögonen och inte minst fysiska åkommor på grund av tortyren, säger Wassila Seidou.

Trots att hon tror att Sveriges påtryckningar är en av orsakerna till frisläppandet, är hon kritisk till att det har tagit så lång tid.

Hon säger att hon ska fortsätta gräva i fallet och försöka ge sin pappa upprättelse när han är tillbaka. Nu vill hon tacka alla som har engagerat sig i hans fall och ser fram emot att umgås med honom i frihet. 

Vad tror du blir det första ni gör när han är tillbaka? 

– Det är svårt att säga, det får vi se. Jag tror att många kommer att vilja mycket, så vi får rådfråga honom vad han vill också. Vi är många syskon utspridda över hela Sverige, men vi ska i alla fall ta emot honom på flygplatsen och ge honom ett varmt välkomnande tillbaka till friheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista