Jemeniter visar upp dokument som gör att de kan få ta emot matransoner av en lokal hjälporganisation.
Jemeniter visar upp dokument som gör att de kan få ta emot matransoner av en lokal hjälporganisation. Foto: Hani Mohammed/AP/TT.

Åtta miljoner jemeniter riskerar svält

1:39 min

Matbristen i Jemen blir alltmer akut. Åtta miljoner människor står på randen till svält, enligt FN. Men än är det inte för sent att förhindra en sådan katastrof, säger Svenska Röda korsets internationella chef, Melker Måbeck till Ekot.

– Matbristen är akut. Sen ska vi vara försiktiga med ordet svält för att det finns olika kliniska definitioner på när det utbryter. Och utbredd svält ser vi inte i Jemen i dag men den akuta matbristen är oerhört svår.  Kan vi inte få in mer mat och få ut den till befolkningen så är det stor risk att vi har en svältkatastrof, säger Melker Måbeck, internationell chef för Svenska Röda korset.

Närmare 17 miljoner människor har brist på mat i Jemen. Över åtta miljoner människor har akut brist på mat och är alltså inte långt ifrån svält.

Men även om miljontals människor står på randen till svält och riskerar att dö så måste vi nyansera bilden av matbristen i Jemen, menar Melker Måbeck.

– Det finns ju internationella faser för det här, mellan ett och fem. Så 17 miljoner människor befinner sig i fas tre eller fyra, närmare nio miljoner befinner sig i fas fyra. Fas fem är svält, säger han.

Matbristen i Jemen har förvärrats under hösten på grund intensifierade strider mellan regeringen med stöd av den Saudiledda koalitionen och de Iranstödda Huturebellerna. Främst har koalitionens blockad mot hamnar och landets luftrum försvårat det humanitära arbetet och hindrat tillräckligt med förnödenheter från att nå befolkningen.

Men blockaden om bland annat hamnarna har nu lyfts under en månad. Det möjliggör för humanitära organisationer att få fram exempelvis mat och medicin och därmed möjligt att förhindra en svältkatastrof, menar Svenska Röda korsets internationella chef, Melker Måbeck.

– Jag hoppas ju att Röda korset och humanitära organisationer får tillträde, att vi kan få in den mat som behövs i landet och att vi kan få ut den till befolkningen. Kan vi göra det så kan vi undvika en svältkatastrof i Jemen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista