Cannabisplantor.
22 miljoner danska kronor är avsatt till det fyra år långa försöket. Foto: Richard Vogel/TT.

Danska läkare får skriva ut cannabis på försök

1:03 min

Den 1 januari börjar ett fyra år långt försök där läkare i Danmark kan skriva ut cannabis på recept till vissa patienter. Cirka 3 000 patienter bedöms vara aktuella för försöket, men frågan är hur många som kommer få möjligheten.

Danska läkare är kritiska till försöket och de praktiserande läkarnas vetenskapliga organisation, rekommenderar sina medlemmar att inte skriva ut cannabis till patienter.

– Politikerna vill ge folk det de vill ha men de vill inte själva ta ansvar, det ansvaret lägger de istället över på läkarna säger Anders Beich, ordförande för Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM.

Från och med årsskiftet så kan danska läkare efter ett beslut i Folketinget skriva ut medicinsk cannabis till vissa patientgrupper. Det gäller patienter med multipel skleros, ryggmärgsskador, kronisk smärta eller de som drabbats av biverkningar av cellgiftsbehandling.

Enligt regeringen finns det redan en hel del patienter som illegalt självmedicinerar med cannabis, genom det här beslutet vill regeringen att intaget sker under mer ordnade former.

22 miljoner danska kronor är avsatt till det fyra år långa försöket. Men det finns inte tillräckliga vetenskapliga belägg för att behandla patienter med cannabis menar Anders Beich.

Cannabis har inte genomgått samma godkännandeprocess som vanliga läkemedel och DSAM vill därför inte att läkarna tar ansvar för att skriva ut det.

– Politikerna har kallat det ett försök, man exakt vad vi ska undersöka är väldigt oklart, Säger Anders Beich.

Anders Beich tror att det kommer bli en hel del patienter som kommer vilja få cannabis utskrivit och de läkare som följer DSAM:s rekommendation kommer få en svår uppgift att motivera att de säger nej.

– Vi får en svår pedagogisk uppgift att förklara vårt beslut för dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista