Vinterväg
1 av 2
SMHI-varnar för att det kan bli halt på vägarna. Foto: Paul Kleiven/TT
Snö, halka, vinter
2 av 2
Hårda vindar och halt väglag på många håll. Dessutom är tusentals utan ström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tusentals var utan el

Hårda vindar har skapat stora problem i främst södra Sverige. Tusentals hushåll förlorade strömmen i går kväll och flera vägar i södra Sverige blockerades av nedfallande träd.

På morgonen utfärdade SMHI en kulingvarning utmed hela ostkusten.

Enligt SMHI drog kraftiga vindbyar, på sina håll uppemot 24 sekundmeter, fram över södra Sverige under kvällen och natten mot julafton.

Den hårda blåsten har lett till att träd blåst ner över vägar och elledningar. Enligt Trafikverket ska mellan tio och tjugo vägar ha blockerats av nedfallna träd. Dessutom fick bussar ersätta tågtrafiken på flera sträckor i Halland, Bohuslän och Västergötland.

– Det finns inga problem nu. Det var en smidig insats, och man hade inga problem att hinna med. Det är ju heller inte så mycket trafik under natten, säger Beisy Sundin vid Trafikverkets pressjour.

Under kvällen förlorade 6 000 hushåll strömmen, framförallt i Blekinge, Kalmar och Skåne län. Även det en följd av de hårda vindarna.

– Det har blåst som tusan. Det är det som har varit bekymret, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon.

Vid 09-tiden var fortfarande 200 hushåll utan el, främst i Skåne och Blekinge. Enligt Eon ska de kunder som fortfarande är strömlösa få tillbaka strömmen senast klockan 10.

– Vi har haft extra beredskap och det kommer vi att fortsätta att ha under julen. Vi vill inte att några kunder ska vara strömlösa under juldagarna, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon.

Även 1 500 hushåll i Västernorrlands län uppges ha förlorat strömmen det senaste dygnet.

De hårda vindarna har alltså avtagit utmed västkusten, men samtidigt blåser det nu, på julaftons morgon, upp utmed ostkusten. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kuling från norra Bottenhavet till  sydvästra Östersjön.

För Götalands del väntar mulet väder med risk för regn. Någon vit jul är det inte tal om.

– Götaland får en ganska regnig julafton.

Även om vindarna avtagit är det fortfarande en god idé att ta det försiktigt ute på vägarna. I Svealand väntas temperaturen ligga runt noll grader med risk för halka, och längre norrut råder minusgrader med vinterväglag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista