General Constantino Chiwenga, andra från höger tillsammans med president Emmerson Mnangagwa, andra från vänster.
General Constantino Chiwenga, andra från höger tillsammans med president Emmerson Mnangagwa, andra från vänster. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

General bakom Mugabekupp sannolikt ny vicepresident i Zimbabwe

1:24 min

I Zimbabwe har president Emmerson Mnangagwa utsett den arméchef som låg bakom militärkuppen mot Robert Mugabe till vice partiledare för regeringspartiet ZANU-PF.

General Constantino Chiwenga var fram till förra veckan Zimbabwes arméchef och den general som stod i spetsen för det militära maktövertagandet i november som tvingade bort Robert Mugabe från makten efter 37 år som landets ledare.

Förra veckan förklarade Zimbabwes väpnade styrkor att den statskuppsliknande operationen Restore legacy var över – och general Constantino Chiwenga gick i pension.

Men det var del av en större plan.

I dag kom han tillbaka som vice partiledare för regeringspartiet ZANU-PF, och kommer sannolikt bli Zimbabwes vicepresident efter nästa val.

Det var i november som Emmerson Mnangagwa, då vicepresident, sparkades från sin post av Robert Mugabe, som han jobbat nära i nästan fyra decennier.

Mnangagwa har nära band till militären som tolkade Mugabes manöver som att hans fru Grace Mugabe fått för mycket makt i partiet, på Mnangagwas och arméns bekostnad.

Den 15 november tog armén över makten, tillät folket protestera mot Mugabe och den 21 november var den nästan 37 år långa Mugabe-epoken över – och Emmerson Manangagwa svors in som ny president.

Dagens besked är inte första gången president Mnangagwa ger armén höga poster som tack för hjälpen.

När han presenterade sin nya regering för ett par veckor sedan fick två andra höga militärer viktiga ministerposter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista