Filippinerna
Foto: Josep Deveza/TT

Tembin har dödat nära 200 människor

"Vattnet kom snabbt närmare"
0:35 min

Nära 200 människor befaras döda och över hundra saknas efter den tropiska stormen Tembins framfart över södra Filippinerna. Räddningstyrkor försöker desperat nå bortspolade byar för att försöka rädda människor.

Hela området har nu officiellt förklarats vara i ett katastroftillstånd. Byn Dalama i provinsen Lanao del Norte spolades nästan helt bort av de framrusande vattenmassorna

– Vattnet kom snabbt närmare och närmare husen och tog till slut med sig dem. Vi kunde inget göra, säger Armando Sangcopan, som bodde i Dalama till lokala medier.

De överlevande från byn finns nu i ett evakueringscenter där de får hjälp med vatten och mat. Totalt bor över 40 000 människor i evkueringscenter i spåren av Tembin.

Över 70 000 människor på Mindanao har förlorat sina hem och ägodelar, en redan fattig region av Filippinerna där runt 280 000 redan bor i evakueringscenter efter IS-jihadisternas försök att ta över staden Marawi. Ett försök som slutade med en näst intill en helt förstörd stad.

Räddningsarbetet försvåras av att vägarna är blockerade av både stenar och träd. Dessutom är det fortfarande problem med elförsörjningen.

President Dutertes talesperson Harry Roque sa i ett uttalande att det är olyckligt att ännu en tropisk storm slog till så nära jul men försäkrade om att regeringen kommer hjälpa de drabbade.

Tembin är nu på väg västerut över Zuluhavet mot ön Palawan och har växt i styrka till en cyklon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".