Kim Jong-Un
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Nordkorea om FN-sanktionerna: En krigshandling

Nordkorea jämför de nya FN-sanktioner som införs efter regimens senaste robotuppskjutning med en krigshandling – och hotar länderna som röstat igenom skärpningen.

 

FN:s säkerhetsråd röstade enhälligt för de nya sanktionerna vid en sammankomst i New York på fredagen. Resolutionen syftar till att minska exporten av raffinerad olja till Nordkorea med 90 procent, och att samtliga nordkoreaner som jobbar i andra länder måste återvända hem inom två år. Nordkoreaner som arbetar utomlands är en viktig inkomstkälla för regimen i Pyongyang.

"De länder som röstade för resolutionen kommer att hållas helt och hållet ansvariga för alla konsekvenser den kan få, och vi kommer att säkerställa för all framtid att de betalar ett högt pris för vad de har gjort", skriver Nordkoreas utrikesdepartement i ett uttalande, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Nordkorea skriver också att de betraktar sanktionerna som "en krigshandling som kränker fred och stabilitet på den koreanska halvön".

USA:s president Donald Trump hyllade beslutet på Twitter: "Världen vill ha fred, inte död!", skriver han.

Det senaste sanktionsbeslutet är det tredje i år mot diktaturen, som ett svar på Nordkoreas provskjutning av en interkontinental robot i slutet av november. Roboten Hwasong-15 bedöms ha tillräckligt lång räckvidd för att nå USA:s fastland, men utländska bedömare tror inte att regimen ännu har lyckats utveckla en robot som klarar återinträdet i atmosfären när den sjunker från hög höjd mot sitt mål på marken.

Nordkorea har återkommande brutit mot FN:s resolutioner genom att avfyra robotar och genomföra kärnvapentester. Landets kärnvapenprogram har gjort betydande framsteg sedan den nuvarande diktatorn Kim Jong-Un tog makten 2011 efter sin fars död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".