Människor på flykt försöker hitta en plats där de kan vila ut sedan de tvingats lämna sina hem på grund av strider. Foto: Ben Curtis/AP/TT.
Människor på flykt försöker hitta en plats där de kan vila ut sedan de tvingats lämna sina hem på grund av strider. Foto: Ben Curtis/AP/TT.

Vapenvila i Sydsudan inleds i dag

1:04 min

I dag börjar en vapenvila gälla i Sydsudan efter fyra år av brutalt inbördeskrig.

Vapenvilan är framförhandlad av den regionala samarbetsorganisationen IGAD och är det senaste försöket att skapa fred i det krigströtta landet.

Just som världens yngsta land Sydsudan går in på sitt femte år av krig tänds ett hopp om att kriget kan vara på väg att ta slut. Men det är ett klent hopp – flera gånger tidigare de senaste åren har vapenvilor förhandlats fram och brutits.

Det var i december 2013, för precis fyra år sedan och bara två och ett halvt år efter att landet blev självständigt från Sudan, som Sydsudan kastades in i ett brutalt inbördeskrig. En dispyt mellan president Salva Kiir och förre vicepresidenten Reik Machar har sedan dess utvecklats till ett av de grymmaste krigen i modern tid, och en av de värsta humanitära kriserna i världen just nu.

Övergreppen som alla sidor i konflikten gör sig skyldiga till är ofantligt grymma och på grund av kriget är delar av landet på gränsen till svält. Många tiotusentals människor har dött och flera miljoner människor har flytt sina hem.

På senare tid har Sydsudans regering varit under allt hårdare tryck från omvärlden att få ett slut på kriget. I torsdags skrevs avtalet under i Addis Ababa i Etiopien – i dag på julafton börjar det gälla.

Ett avtal som bland annat ska säkra humanitära organisationer tillgång till befolkningen. Men vapenvilan är skör. Redan i fredags, en dag efter undertecknandet, anklagade en av rebellgrupperna regeringsarmén för att inte ha för avsikt att hålla avtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista