Drömmen om en fridfull jul i kras.
Drömmen om en fridfull jul i kras. Foto: Sveriges Radio.

Efter julhelgen: Anmälningar om våld i nära relationer ökar

2:03 min

Julhelgen med stress och alkohol kan innebära en extra risk för de som lever i destruktiva relationer. Och efter jul brukar anmälningarna om kvinnomisshandel gå upp enligt brottsstatistiken.

Enligt kvinnojouren i Sigtuna väntar många kvinnor med att be om hjälp tills barnen börjar i skolan igen. 

– Det vi upplever är att många kvinnor inte vill förstöra för sina barn och lämna sitt hem. När skolorna har börjat ser vi en ökning. Då tar man kontakt med en kvinnojour eller en socialförvaltning, säger jourens ordförande Maria Unander-Scharin.

Eftersom Sigtuna kvinnojour har fått kontakt med fler kvinnor i år, på grund av #metoo, tror de att många som har medverkat i gruppsamtal nu är redo att ta sig ur våldsamma relationer. Men om det följer samma mönster som tidigare år kommer kvinnorna att avvakta tills efter jul.

– Där så här, vi ser att många kvinnor stannar kvar i hemmet under julhelgen. För barnens skulle inte lämna familjen, alltså lämna pappa. Förövaren är ju ofta en man, säger Maria Unander-Scharin.

Hittills i år har Sigtuna kvinnojour placerat 15 kvinnor och 27 barn i skyddade boenden. De kan erbjuda boende även under julen, mellandagarna och nyårshelgen, men även där förväntar de sig att det dröjer till januari innan kvinnor ber om hjälp med att flytta.

Det går även att se en ökning i januari sett till antalet polisanmälningar när en kvinna har blivit misshandlad i en nära relation. Förra året kom det in 925 sådana anmälningar i januari i hela Sverige, jämfört med genomsnittet 868 per månad. Det går att se en liknande ökning i januari även 2015 och 2014.

På Sigtuna kvinnojour säger Maria Unander-Scharin att julhelgens kombination av stress och alkohol ökar risken för våld i hemmet. En ytterligare riskfaktor är de höga förväntningarna på firandet.

– Den här dåliga relationen blir ju inte bättre när allting, inom citationstecken, ska "fungera väldigt bra". Det är misshandel, det är psykisk och sexuell misshandel som ökar - det är det kvinnorna berättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista