Delcy Rodriguez är ordförande för den kontroversiella författningsförsamlingen som president Nicolás Maduro instiftade tidigare i år
Delcy Rodriguez är ordförande för den kontroversiella författningsförsamlingen som president Nicolás Maduro instiftade tidigare i år Foto: FEDERICO PARRA

Venezuela utvisar diplomater från Kanada och Brasilien

1:31 min

I Venezuela har regeringen släppt 80 fängslade politiker som ett resultat av den dialog som förts mellan oppositionen och regeringen. Men samtidigt har regeringen beslutat att utvisa diplomater från Brasilien och Kanada med omedelbar verkan.

– Vi har beslutat att deklarera Brasiliens ambassadör och Kanadas ambassadchef "persona non-grata", eftersom de lagt sig i Venezuelas interna angelägenheter, sa Delcy Rodriguez vid en presskonferens igår.

Rodriguez är ordförande för den kontroversiella författningsförsamlingen som president Nicolás Maduro instiftade tidigare i år för att skriva om grundlagen.

Både Brasilien och Kanada har kritiserat författningsförsamlingen för att vara icke-demokratisk, eftersom den enbart består av regeringsanhängare och har ersatt det folkvalda, oppositionsdominerade parlamentet.

Rodriguez meddelade samtidigt att författningsförsamlingen beslutat att frige flera fängslade oppositionspolitiker, som anklagas för att ha uppmanat till våldsamheter under de stora gatuprotesterna i våras.

Flera av dem frigavs sent igår kväll och fördes till utrikesministeriet, där de fick höra att de benådats men att de inte tillåts tala med medier. Deras rörelsefrihet är också begränsad.

Frigivandet av de fängslade politikerna ses som ett resultat av den dialog som förts mellan oppositionen och regeringen i Dominikanska Republiken.

Ett av oppositionens krav har varit frigivandet av politiska fångar. De har också begärt hjälpsändningar av mat och mediciner till det krisdrabbade Venezuela, men det har kravet har hittills avvisats av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista