Renar drar tomtens släde full med paket.
På noradsanta.org kan man i realtid följa tomtens och renarnas färd över jordklotet. Foto: Norad.

Följ tomtens och renarnas färd över världen

Alltihop började med en felringning
1:50 min

Vid 23-tiden passerade tomten och hans renar över Sverige. Det visar det nordamerikanska militärkommandot, Norad:s, årliga spårande av jultomtens färd över jordklotet.

I över 60 år har USA:s och Kanadas gemensamma luftförsvarskommando på fullt allvar ägnat sig åt att rapportera var jultomten befinner sig, när han kan tänkas landa, och var.

Alltihop började med en felringning under 1950-talets kalla krig mellan USA och dåvarande Sovjetunionen.

Det var en gång en annons i en tidning i den amerikanska delstaten Colorado, där ett stort varuhus i december 1955 lät trycka numret till jultomten, vilket i själva verket skulle gå till varuhusets kundtjänst, så att barn skulle kunna ringa och önska sig dom julklappar föräldrarna sedan förväntades köpa.

Det var bara det att tryckfelsnisse var framme, och en siffra i telefonnumret blev fel.

Nu gick numret istället till den röda telefonen inne i det som idag är det nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad:s sambandscentral på Peterson Air Force Base i Colorado Springs.

Den enda som dittills haft det mycket hemliga numret var Pentagons fyrstjärniga generaler, och linjen skulle endast användas om och när främmande makt attackerade USA.

Så när den röda telefonen ringde svarade en överste Harry Shoup, fullt beredd på det ödesdigra beskedet att Sovjetunionen just avfyrat långdistansrobotar, och att kriget brutit ut på allvar.

Istället fick han höra han en liten barnröst som frågade om det var tomten.

Överste Shoup fattade ett blixtsnabbt beslut och svarade ja, och det blev början på en jultradition som hållt i sig sedan dess.

Översten beordrade några meniga att svara i den snart oupphörligt ringande telefonen, och förklara för alla barn att tack vare militärkommandots avancerade radarsystem kunde man tala om exakt var tomten befann sig, och när han kunde förväntas komma med just deras julklappar.

Väl medveten om den godwill en koppling till självaste tomten skapar för USA:s försvarsmakt, har det hela fått utvecklas till att idag, mer än 60 år senare, bemannas av hundratals frivilliga.

De svarar numera förstås även svarar på e-post med önskelistor, och kan hänvisa till den hemsida (noradsanta.org) där man i realtid kan följa tomten och renarnas framfart med släden.

Där finns också ett räkneverk där antalet utdelade julklappar tickar fram, det handlar framåt julaftonskvällen om miljarder klappar till barn över hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".