Italiensk irritation över österrikisk önskan

2:12 min

Österrikes nya regering vill erbjuda den tyskspråkiga minoriteten i Italien österrikiskt medborgarskap. Initiativet riskerar att riva upp gamla sår i frågan om den omstridda provinsen Sydtyrolen.

Initiativet kommer efter påtryckningar från det högerpopulistiska Frihetspartiet, FPÖ, i Österrikes nybildade koalitionsregering.

– Det var viktigt för oss att ta med ta med sydtyrolarnas önskemål i regeringsprogrammet, sa FPÖ-ledaren och viceförbundskansler Heinz-Christian Strache, och provocerade därmed redan på regeringens första dag grannlandet i söder.

En stor majoritet av befolkningen i provinsen Sydtyrolen är tyskspråkig. Italien fick området som krigsbyte efter första världskriget.

Från centralregeringen i Rom följde en aggressiv italieniseringspolitik och våldsamma aktioner från sydtyrolska självständighetsivrare.

Men efter decennier av motsättningar enades man om långtgående självstyre för Sydtyrolen.

I jämförelse med självständighetssträvanden i andra delar av Europa, till exempel i spanska Katalonien, har överenskommelsen om Sydtyrolen lyfts fram som förebild för en fungerande lösning som är byggd på ömsesidig respekt.

Men det finns fortfarande små grupper som vill se ett självständigt Sydtyrolen eller en återförening med Österrike.

De får stöd av de österrikiska högerpopulisterna som nu sitter i regeringen i Wien, och som lyckades få med ett formulering i koalitionsöverenskommelsen om att erbjuda de tyskspråkiga sydtyrolarna österrikiskt medborgarskap.

Kritiska röster i Österrike ser det som ett sätt för FPÖ att värva röster bland potentiella väljare, som till större delen står till höger i Sydtyrolen.

Den senaste missämjan, som rått mellan grannländerna efter Österrikes hot att stänga den viktiga förbindelsen mellan södra och norra Europa via Brennerpasset, för att stoppa flyktingar som kommer den vägen, hade nätt och jämnt lagt sig.

Nu hotar nästa konflikt att blossa upp, och det lagom till regionalvalet i Sydtyrolen i slutet av januari.

Det återstår att se om den nye konservative förbundskanslern Sebastian Kurz, från det österrikiska folkpartiet ÖVP, lyckas övertyga med sina försäkringar om att man ska stämma av processen med Italien.

Från italienskt håll kritiseras den nya österrikiska regeringen för att underblåsa nationalistiska stämningar.

EU-parlamentets italienske talman Antonio Tajani talade om österrikiska fantasier och påpekade att nationalismens tid är över i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista