Perus ex-president Alberto Fujimori i en rättegångssal i Lima, 2009. Foto: Karel Navarro/AP
Perus fängslade ex-president Alberto Fujimori kan komma att benådas. Foto: Karel Navarro/AP

Perus president benådar ex-presidenten

Perus president Pedro Pablo Kuczynski benådar landets tidigare president Alberto Fujimori, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för människorättsbrott och korruption.

– Landets president har beslutat att benåda Alberto Fujimori, av humanitära skäl, liksom sju andra personer i liknande tillstånd, meddelar Kuczynskis medarbetare i ett uttalande.

Den 79-årige ex-presidenten Fujimori togs till sjukhus på dagen före julafton, med lågt blodtryck och hjärtproblem. Enligt uttalandet lider han av "en progressiv, degenerativ och obotlig sjukdom".

Beslutet kommer efter att Kuczynski kallade regeringen till ett extrainsatt möte på julafton, bara några dagar efter att han med nöd och näppe vann en omröstning om sin egen politiska framtid, efter anklagelser om korruption.

Kongressledamoten Cecilia Chacón, som representerar oppositionspartiet Fuerza Popular, sade att Kuczynski överlevde omröstningen genom att lova några av ledamöterna att landets tidigare president Alberto Fujimori skulle benådas.

Beslutet förvånar många i Peru, kommer sannolikt att reta upp många och möjligen leda till politiska avhopp.

Alberto de Belaunde, parlamentsledamot för Kuczynskis parti "Peruaner för förändring", har redan via Twitter meddelat att han lämnar partiet.

Tv-bilder visar hur anhängare till den tidigare presidenten firar utanför sjukhuset i Lima där han vårdas.

Innan benådningen meddelades sade Luisa María Cuculiza, en vän till Fujimori, att han inte längre har några politiska ambitioner.

– Han vill vara fri. Han vill ha fred och framgång för landet. Han vill inte återvända till politiken. Han vill bara vara en bra morfar, sa hon.

Många i Peru har sett Fujimori som en korrupt diktator medan andra hävdar att det var han som ledde landet ur en ekonomisk kris under sin tid som president, 1990-2000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista