Jerusalem Morales
Jimmy Morales. Foto: TT

Guatemala flyttar ambassad till Jerusalem

Guatemalas president Jimmy Morales säger att landets ambassad i Israel ska flyttas till Jerusalem.

Beslutet kommer några dagar efter att hans regering, i FN, visade sitt stöd för USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

I en kort uttalande på Facebook skriver Morales att han bestämt sig för att flytta ambassaden från Tel Aviv efter att ha pratat med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Tidigare den här månaden erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad, något som vände upp och ner på decennier av amerikansk politik, upprörde arabvärlden och allierade i västvärlden.

Jerusalems status är ett av de största hindren för att nå ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad.

I torsdags utmanade 128 länder Trump genom att stödja en icke-bindande FN-resolution som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Guatemala och närliggande Honduras var två av 9 länder som visade sitt stöd för USA. 35 stater avstod från att rösta.

USA är ekonomiskt viktigt för de två länderna, och Trump hade hotat att avbryta ekonomiskt stöd till länder som stödde FN-resolutionen.

I augusti ville riksåklagare och antikorruptionsutredare stödda av FN utreda Morales, en före detta tv-komiker med ett starkt stöd bland konservativa kristna, för illegal kampanjfinansiering.

Morales undvek riksrätt och försökte få FN:s antikorruptionsutredare utvisad ur landet. Utvisningsbeslutet upphävdes dock av författningsdomstolen efter kritik av FN, EU och USA.

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel — var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli.

Trump har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista