inbrott jul
Foto: TT

Julafton blev tjuvarnas afton

"Försöker göra så många inbrott man bara mäktar med"
1:14 min

Det är inte bara tomtar som gör påhälsningar under julnatten. Det är även tjuvarnas afton och ett flertal ligor runt om i landet har brutit sig in i tomma hem där de främst stulit smycken och kontanter.

– Ja, det har varit ett flertal inbrott i Halland på flera ställen. I Halmstad, Falkenberg, Varberg och Hylte. Och då är det privata bostäder där folk kommer hem och upptäcker att det varit inbrott. Tjuvarna har tagit sig in via fönster, balkong eller altandörr, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Smycken och kontanter är det mest stöldbegärliga. Inbrottsvågen drabbade även resten av Västra Götalandsregionen, på orter som Göteborg, Hovås, Bergsjön, Skara, Uddevalla med flera. Just julaftonskvällen och natten mot juldagen är brottsintensiv, säger Thomas Fuxborg.

– Jag vill nog påstå att julafton är ett tillfälle då tjuvarna försöker att vara väldigt aktiva.

Hur pass organiserat är det?

– De som nu bestämmer sig för att man ska vara ute på kvällen och natten och göra inbrott, de försöker naturligtvis att göra så många inbrott man bara mäktar med då. Det är nog ett flertal olika konstellationer naturligtvis i och med att det är ett så stort län. Sedan har vi ett problem med de här ligorna som är kringresande, som gör de här inbrotten och inte är kända av oss sedan tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".