Bussen körde upp på trottoaren och sedan ner i en tunnelbanenedgång.
Bussen körde upp på trottoaren och sedan ner i en tunnelbanenedgång. Foto: Sergey Kiselev

Buss har kört in i folkmassa i Moskva – flera döda

0:56 min

I Moskva dödades fem människor och åtta skadades när en linjebuss körde ned för trapporna till en tunnelgång i västra delen av staden.
Föraren har gripits, men fortfarande är olycksorsaken inte klar.

Bussen körde upp på trottoaren och ner i mynningen av en gångtunnel. Händelsen inträffade i västra Moskva vid tunnelbanestationen Slavjanskij Bulvar, meddelar polisen.

Bilderna från när linjebussen kör upp på trottoaren och nedför trapporna till gångtunneln visar hur ingen som var på väg uppför trapporna på den vänstra sidan hade en chans att undkomma.

Men bussen var för hög för själva tunneln och längst ned i trapporna stoppades den.
De döda fanns både på bussen och i trappan, enligt polisen.

Föraren har gripits och ska inte ha drabbats av någon plötslig sjukdom.

Men varför bussen slirade ned är fortfarande oklart, enligt ryska tv är det inte fråga om ett terrordåd. Istället utreds om bussen hade något tekniskt fel eller om det var föraren, som miste kontrollen över fordonet.

Polisen har två teorier om vad som kan ha inträffat. Den ena är att bromsarna på bussen släppte, den andra att bussen väjde för en bil och därmed hamnade i gångtunneln. En utredning har inletts om huruvida det rör sig om ett tekniskt fel på bussen.

Tio ambulanser, räddningstjänst och tre ambulanshelikoptrar kallades till platsen. Juldagen är en vanlig arbetsdag i Ryssland och Slavjanskij Bulvar är en av de mest livligt trafikerade tunnelbanestationerna i Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista