Navalnyj överklagar "njet" – vill ställa upp i val

Kremlkritikern Aleksej Navalnyj får inte ställa upp i det ryska presidentvalet. Han tänker överklaga valkommissionens beslut och manar anhängare att bojkotta valet om han inte får delta.

Aleksej Navalnyj kan inte godkännas som kandidat i presidentvalet i mars. Det har valkommissionen kommit fram till, med hänvisning till att han tidigare är fälld för brott. Tolv av de 13 ledamöterna i kommissionen röstade för att stänga Navalnyj ute. Den trettonde avstod, på grund av risk för jäv.

Navalnyj är dömd för bedrägeri, men hävdar att den fällande domen var politiskt motiverad. Hans anhängare har ansträngt sig för att samla ihop de namnunderskrifter som skulle behövas för att formellt nominera honom som oberoende presidentkandidat.

Han har gripits tre gånger i år och dömts för att ha anordnat politiska möten och demonstrationer utan tillstånd. Senast i oktober avtjänade han 20 dagar i fängelse för att organiserat otillåtna protester mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj säger efter dagens besked från valkommissionen att han tänker överklaga beslutet. Han manar också sina anhängare att bojkotta valet om han inte får ställa upp.

– Vi utlyser en väljarstrejk. vi kommer att be alla att bojkotta de här valen, Vi kommer inte att erkänna resultaten av de här valen, sade han till journalister, enligt nyhetsbyrån AFP, sedan valkommissionen offentliggjort sitt beslut.

Vladimir Putin har hittills undvikit att nämna Navalnyj med namn offentligt. På en direkt fråga om Navalnyj på presidentens årliga presskonferens nyligen svarade Putin att med sådana människor i Rysslands ledning skulle landet hotas av kaos.

Den 65-årige Putin har nyligen tillkännagett att han själv ställer upp för omval för en fjärde mandatperiod. Om Putin väljs om till 2024 blir han den ryske president som haft makten längst sedan den fruktade diktatorn Josef Stalin ledde landet (1929—1953).