En lite flicka sitter på balkongen och tittar in i sitt hem, som förlorade taket under orkanen Maria. Familjen har ännu inte fått tillbaka elen.
En lite flicka sitter på balkongen och tittar in i sitt hem, som förlorade taket under orkanen Maria. Familjen har ännu inte fått tillbaka elen. Foto: Carlos Giusti/AP.

Miljontals människor fortfarande utan el i Puerto Rico

1:31 min

Mer än tre månader efter att orkanen Maria drog fram över Puerto Rico är situationen fortfarande svår för invånarna på ön. Uppskattningar pekar på att miljoner människor fortfarande är utan elektricitet.

Efter orkanen lovade Puerto Ricos guvernör, Ricardo Rossello, att elnätet skulle vara så gott som återställt i mitten av december. Nu ser vi att det löftet inte har infriats.

Enligt Puerto Ricos elmyndighet genereras nu 70 procent av den normala elproduktionen för ön. Det är samtidigt svårt att veta hur många som kan ta del av elektriciteten, eftersom systemet som mäter distributionen inte fungerar.

Enligt nyhetsbyrån AP kan det vara så många som hälften av öns 3,3 miljoner invånare som fortfarande är utan el.

Många puertoricaner förlitar sig på ransoner av vatten och basvaror för att överleva, andra väljer att lämna ön för att ta sig till USAs fastland.

Enligt en uppskattning av City University i New York kommer 14 procent av befolkning ha lämnat ön 2019, det vill säga 470 000 människor. Redan nu har 269 000 personer tagit sig till Florida enligt myndigheterna i delstaten.

Flera medier i USA, bland annat New York Times, har rapporterat att antalet dödsoffer är betydligt fler än den officiella siffran på 64 personer.

Förra veckan beslutade Puerto Ricos guvernör att tillsätta en utredning för att undersöka om antalet döda är fler än vad man tidigare befarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista