Man sitter framför en laptop och skriver. Till höger lagboken vid åklagarplatsen i en rättssal.
Åklagarmyndigheten har fått kritik av riksrevisorn. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Åklagare utbildas för att bli bättre på it-brott

"Måste kunna hantera bevisningen bättre"
1:26 min

Åklagarmyndigheten gör just nu en utbildningssatsning för att åklagare bättre ska kunna utreda it-relaterade brott. Det handlar bland annat om hur man säkrar bevisning.

Tanken är att alla åklagare ska få mer kunskap, säger Catarina Bergqvist kammaråklagare på åklagarmyndighetens utbildningscentrum.

– Många brottsutredningar innehåller it-relaterad bevisning och det går ju inte att hänskjuta det till våra specialiståklagare, utan alla åklagare som är förundersökningsledare måste kunna hantera bevisning som är it-relaterad och veta hur man ska gå tillväga för att säkra den bevisningen.

Men har åklagare haft för dålig kunskap om det här?

– Så kan det nog vara, det har varit lite olika, vissa åklagare har haft väldigt god kunskap, sen finns det andra som har haft brister, säger Catarina Bergqvist.

Det är efter att åklagarmyndigheten bland annat fått kritik av riksrevisionen för brister i hur it-relaterade brott utreds som man under året tagit fram två olika utbildningar.

Den ena är en halvdagsutbildning som startade i maj som alla åklagare ska gå, och det andra är en e-utbildning som blev klar under hösten och löpande kommer att uppdateras.

Utbildningarna handlar bland annat om hur man spårar ip-adresser och hur man hämtar in bevis i it-relaterade brott, till exempel från utländska internettjänster.

Det kan till exempel handla om narkotika eller sexualbrott, och förhoppningen är att utbildningarna ska göra skillnad i de brottsutredningar som åklagarna driver, säger Catarina Bergqvist kammaråklagare på åklagarmyndighetens utbildningscentrum.

 – Det är ju tanken att vi ska vara mer i framkant och att vi ska kunna se till att all bevisning som går att säkra kan säkras. Det är ju så att det här området utvecklas fort och det händer mycket på det här området, så man måste hela tiden hålla sig a-jour om vad som händer och hänga med i utvecklingen och då krävs det ju också ny utbildning, säger Catarina Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".