Nattklubb med fullt dansgolv.
Poliser runt om i landet är väl medvetna om juldagens feststatus. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Hemvändarna laddade: "Årets största utekväll"

Efter julmys med släkten på uppväxtorten passar många på att festa till det rejält med gamla bekanta på juldagen. Polisen har laddat för stök runt om i landet.

Men på Gillet 6 i Sala är förväntningarna höga.

– Det är hemvändarkväll! Många som tidigare flyttat från stan kommer hem, och efter att ha suttit på rumpan hela julafton är man sugen på att gå ut och träffa gamla kompisar och dansa och umgås, säger Patrik Lindquist, nöjesansvarig på utestället Gillet 6 i Sala.

– Det brukar vara fullt ös.

Så ser det ut att bli i år också. En vanlig helgkväll brukar Gillet 6 ha omkring 300 besökare.

Vid 20-tiden på måndagen hade man sålt nästan 700 förköp, och räknar med fullt hus – minst 1 000 gäster. Det i en stad med blott 12 000 invånare.

– Vi håller två våningar öppna med dj, nattklubb och liveuppträdande. Detta är ju årets största utekväll, säger Patrik Lindquist.

Poliser runt om i landet är väl medvetna om juldagens feststatus – men kanske inte riktigt lika glada i hågen.

– Det är en av våra rörigaste kvällar på året. Det är juldagsnatten och nyårsnatten som det är mest folk på krogarna och ganska hög berusningsnivå, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen region Öst, som innefattar Jönköpings, Sörmlands och Östergötlands län.

Flera polisområden har förstärkt bemanningen för kvällen.

– Framför allt är det vanligt med misshandel, den moderna varianten av krogslagsmål. Men det förekommer också en del stölder av framför allt handväskor och telefoner, säger Thomas Agnevik.

Patrik Lindquist medger att det kan bli lite mer händelserikt än vanligt under juldagskvällen.

– Det är svårt att undvika allt tjafs när det är så mycket folk som kommer. Det kan vara att det blir irritation över långa köer, småknuffar, någon som spiller ut en drink över någon annan _ löjliga grejer. Men som helhet brukar det vara otroligt kärleksfull stämning, säger han.

TT: Samarbetar ni med polisen inför kvällen?

– Vi har polisstation 50 meter härifrån. Så de har koll på oss.

För den som ska ut i krogvimlet någonstans på juldagskvällen har Thomas Agnevik några goda råd:

– I första hand är det att inte dricka för mycket alkohol. Det kan ju vara trevligt att minnas om man träffade gamla bekanta i morgon. Det kan också vara bra att ha överseende med att det kan vara lite rörigare än vanligt på krogen och inte bli upprörd i onödan, säger Thomas Agnevik.

Barchefen på Gillet 6, Leo Krans, har en hälsning till sina kollegor.

– Jag önskar all restaurangpersonal i landet lycka till, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista