Snöstorm.
1 av 2
Foto: Robert F. Bukaty/AP Photo/TT.
Bild på Uddevallabron i dis.
2 av 2
Foto: Peter olsson/Sveriges Radio

SMHI varnar för storm ute till havs — bro stängdes

SMHI varnar för halka och blåst, samtidigt som en av årets största trafikdagar pågår för fullt.

En bro fick stängas av, tusentals hem har blivit utan ström och flera trafikolyckor har inträffat.

Det blåser rejält ute till havs på Västkusten — 32 meter per sekund i byarna, en bit över stormstyrka, enligt mätstationen på Väderöarna.

– Vi varnar för storm till havs och in över Bohuslän har vi en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Under annandagen väntades dessutom fyra decimeter snö lokalt i nordvästra Svealand och södra Norrland.

Främst faller snö men mildare luft trycker på bakifrån vilket gör att Värmland och sydligaste Dalarna får inslag av regn. Även i Gästrikland finns risk för regn på kalla vägytor, enligt SMHI.

Uddevallabron fick stängas av under några timmar på grund av de hårda vindarna och trafiken leddes om via väg 44, enligt Trafikverket.

Under eftermiddagen meddelade Trafikverket också att flera mindre vägar i Västra Götaland fått stängas av medan nedfallna träd röjdes bort.

Flera olyckor har också rapporterats i den täta trafiken. En kökrock inträffade vid klockan 16 på E4 när sex bilar körde in i varandra utanför Linköping. En halvtimme tidigare krockade två bilar med fem personer i strax söder om Gränna, också på E4.

Elbolag har rapporterat om hushåll på Västkusten som står utan ström. Över 6 000 kunder har drabbats av strömavbrott, enligt Ellevio.

Även tågen kan få problem på grund av blåsten och all tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad har därför stoppats från klockan 16 i eftermiddag och trafikdygnet ut, meddelar Trafikverket. Tågen ersätts av buss på delar av sträckan.

Förutom halka och blåst varnar SMHI för stora mängder snö i Dalarna och upp över södra Norrland. Snöfallet rör sig norrut under tisdagsdygnet och kan släppa ifrån sig stora snömängder på många håll från norra Dalarna, norra Värmland och upp över stora delar av södra Norrland.

Nederbördsområdet fortsätter sedan upp över Västerbotten där det kan falla uppemot 20 centimeter nysnö under kvällen, natten och onsdagsmorgonen.

– Det kommer att komma ganska mycket snö under onsdagen, säger Sandra Andersson på SMHI.

De största mängderna ser ut att komma i norra Jämtland. Där handlar det om 30—40 centimeter snö, lokalt större mängder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista