Tembin
Bild från den 23 december, Filippinerna, där minst 240 har mist livet. Foto: FERDINANDH CABRERA/AFP/TT

Stormen Tembin avtar – men varningar kvarstår

1:24 min

I södra Vietnam drar man en lättnadens suck då stormen Tembin ser ut att gå söder om landets södra spets, men varningar kvarstår i många områden då det kommer regna hårt de kommande två dygnen.

Vindarna har avtagit och därmed graderades ovädret ned från en tyfon till ett tropiskt oväder.

Många av de närmare en miljon människor som var tillsagda att sätta sig i säkerhet i väntan på stormen i södra Mekongdeltat i Vietnam har nu börjat återvända hem. Det är skördetid och många vill rädda så mycket av grödan som möjligt.

Men för fiskarna dröjer det innan de kan åka ut på havet för igen. Minst 62 000 fiskebåtar är nu hårt förankrade i hamnarna i väntan på att havet ska lugna ner sig.

Stormen Tembin har tagit en ovanlig bana, då den först slog till mot södra Filippinerna som nästan aldrig drabbas av stormar och cykloner. Precis så är det med södra Vietnam också. Det är över tio år sedan som ett oväder likt Tembin närmade sig denna region av landet.

Just Mekongdeltat är något av Vietnams kornbod då både frukt-, räk- och risodlingar försörjer en stor del av landet, samt står för en stor del av exporten. Så om ovädret ställer till det där kommer det att slå mot både lokalbefolkningen och mot landets ekonomi.

I Filippinerna har ovädret krävt minst 240 människor livet, förutom tusentals förstörda hem och ägodelar.

Tembin fortsätter nu in mot den Thailändska gulfen och kan de kommande dagarna ställa till det för semestrande på bland annat öarna Koh Samui, Koh Tao och Koh Pha-Ngan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista