Johan-Mathias Sommarström
En människorättsförsvarare säger till Ekot att den nya lagen gör det fritt fram att skada eller döda människor som demonstrerar eller protesterar. Foto: TT och Sveriges Radio

Nytt turkiskt dekret: Ingen rättegång vid våld som "skyddar staten"

1:27 min

I Turkiet fruktar oppositionella att det är på väg att bli fritt fram att använda våld eller till och med döda utan rättslig påföljd.

Ett nytt dekret innebär nämligen att civila som använder våld för att skydda staten mot kupper eller terrorism inte ska kunna ställas inför rätta.

Kritiker befarar att det är ett sätt för regeringen att skydda regeringspartiet AKP.

Dekretet med anknytning till de undantagslagar som gällt sedan kuppförsöket förra sommaren, skyddar civila som använder våld för att stoppa just ett kuppförsök.

Men kritiker och oppositionella fruktar att dekretet ska missbrukas.

En oppositionspolitiker menar att det kan leda till mer våld och kan uppmuntra civila att bilda medborgargarden och dödspatruller.

En människorättsförsvarare säger till Ekot att dekretets syfte är att skydda regeringen och presidenten och att den nya lagen gör det fritt fram att skada eller döda människor som demonstrerar eller protesterar.

Det största oppositionspartiet har krävt att författningsdomstolen granskar dekretet och den tidigare presidenten och en av medgrundarna till AK-partiet, Abdullah Gül, uttrycker offentligt sin oro.

En rad offentliga personer och politiker fruktar vad man kallar allt från kaos till inbördeskrig.

Men regeringen slår ifrån sig kritiken och säger att det absolut inte finns någon fara för ökat våld.

AK-partiets talesperson säger att dekretet är till för att skydda de civila som riskerade sina liv natten mellan den 15 och 16 juli förra året för att förhindra kuppmakarna från att lyckas.

Enligt AK-partiet ska de civila som förhindrade kuppförsöket inte behöva ställas inför rätta.

Kritiker låter sig dock inte nöjas – utan fruktar att lagarna kan få mer långtgående och drastiska konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista