Alberto Fujimori
Alberto Fujimori. Foto: Martin Mejia/TT

Ex-president benådad i Peru – dömd för människorättsbrott

1:58 min

I Peru hålls stora demonstrationer mot president Pedro Pablo Kuczynskis beslut att benåda landets expresident Alberto Fujimori.

Fujimori är dömd till 25 års fängelse för människorättsbrott och korruption, brott som han i dag delvis bad om ursäkt för.

- En del peruaner uppskattade min tid som president. Men jag förstår också att jag gjort andra landsmän besvikna, och det vill jag be om förlåtelse för, sa Alberto Fujimori i en inspelad video från sin sjukhussäng i dag.

Han lider av högt blodtryck och fördes till sjukhuset direkt från fängelset i förra veckan.

Det är första gången som Fujimori uttalar något som kan tolkas som en ursäkt för de många brott han dömts för.

Under sina 10 år som president använde Fujimori paramilitära styrkor för att massakrera sina politiska motståndare. Han mutade oppositionspolitiker och medier för att de skulle stå på hans sida, och tvångssteriliserade tusentals kvinnor på landsbygden.

Trots det har han fortfarande stöd bland många peruaner eftersom han besegrade vänstergerillan Sendero Luminoso, och hans barn leder partiet Fuerza Popular som har majoritet i kongressen.

De försökte för några veckor sedan avsätta den nu sittande presidenten Pedro Pablo Kuczynski, som anklagas för korruption, men i sista sekunden lade flera av partiets parlamentsledamöter ner sina röster, och Kuczynski kunde sitta kvar.

Redan då började det gå rykten om en hemlig överenskommelse mellan Fujimori-familjen och Kuczynski. När presidenten på julafton meddelade att han benådat Alberto Fujimori bröt protester ut runt om i Peru.

– President Kuczynski har förrått Peru. Han har släppt en brottsling fri för att själv få sitta kvar vid makten, sa vänsterledaren Veronika Mendoza vid en stor protest i centrala Lima igår.

Demonstranterna skrek: "Ut med Pedro Pablo Kuczynski!"

Många frågar sig hur Kuczynski nu ska kunna regera. Han har förlorat stöd av flera av sina egna ministrar och parlamentsledamöter.

Vänsteroppositionen ser honom som en förrädare. Hans enda möjliga allierade i kongressen blir nu Fujimoris högerparti Fuerza Popular, som tidigare varit är hans främste rivaler om makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista