En spruta med vaccin mot mässling. Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.
En spruta med vaccin mot mässling. Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.

Epidemi av mässling i Rumänien – 10 000 fall på två år

2:17 min

Europa har de senaste två åren sett en ökning av den mycket smittsamma virussjukdomen mässling – med rekordmånga dödsfall som följd.

Allra värst drabbat är Rumänien där minst 36 personer - de flesta små barn - dött i sjukdomen sedan 2016.

Nu pågår en landsomfattande kampanj för att förmå alla föräldrar att låta vaccinera sina barn. Adriana Pistol är smittskyddsläkare i Rumäniens huvudstad Bukarest.

– Vi försöker förklara att de som låter bli att vaccinera på ett sätt är moraliskt ansvariga för att de här barnen dör, säger Adriana Pistol, läkare och chef för Centret för övervakning och kontroll av överförbara sjukdomar.

Det senaste dödsfallet hon känner till var en barnsjuksköterska som dog i mässling, men de flesta som har dött har varit ännu ovaccinerade spädbarn under ett år.

I vissa fall har barnen smittats under sjukhusbesök.

Sedan utbrottet började 2016 har över 10 000 sjukdomsfall rapporterats i Rumänien – en utveckling som Adriana Pistol länge varnat för som en direkt följd av en trend där fler föräldrar låtit bli att vaccinera sina barn.

Adriana Pistol delar in de som inte vaccinerar sina barn i två grupper. De socialt utsatta är den ena, men den gruppen, säger hon, är ganska lätt att nå.

Betydligt svårare är det med de ofta välutbildade föräldrarna som sökt information på nätet och som saknar vetenskaplig grund om att mässlingsvaccin kan skada deras barn.

– Det är en trend från Västeuropa som nu nått oss, säger Adriana Pistol.

Med Rumäniens stora befolkning - landet har runt 20 miljoner invånare - blir konsekvenserna stora.

Nu pågår en landsomfattande informationskampanj och Adriana Pistol och hennes kollegor har också drivit på landets politiker. I oktober sade överhuset i Rumäniens parlament ja till en ny lag som bland annat innehåller höga böter för föräldrar som vägrar vaccinera sina barn – även efter att de blivit informerade om riskerna.

Adriana Pistol hoppas att Rumänien har sett det sista dödsfallet till följd av mässling.

– Den senaste tiden har antalet mässlingsfall börjat minska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista