En kapad lastbil körde i hög vart genom Drottninggatan. Räddningstjänst, ambulans och polis tillsammans på platsen.
Det tog fem veckor för polisen att få ordning på materialet från mobiloperatörerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strul med mobiloperatörer försenade terrorutredning

1:10 min

Polisutredningen kring terrorattentatet i Stockholm tidigare i år försenades kraftigt eftersom underlag som polisen begärt ut från mobiloperatörerna var i oordning. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Med hjälp av underlag från mobiloperatörerna ville polisen till exempel veta mer om hur den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilovs rörelsemönster sett ut, samt vilka personer han haft kontakt med innan och efter attentatet.

Totalt begärde man ut 1 500 excel-filer från de stora mobiloperatörerna.

Men analysen av underlaget försenades kraftigt eftersom materialet polisen fick ut var i oordning. Filerna från operatörerna såg olika ut även när de kom från en och samma operatör. Ett bolag lämnade till exempel ut listor i 50 olika format.

– Ett av företagen har berättat för oss att de har fyra tekniska system som de hämtar ut information från för att kunna sammanställa listor åt oss och att det är ett manuellt arbete, säger Teresa Maric, som är analyschef på utredningsenheten vid polisens nationella avdelning till DN.

– Att vi får listor i så många olika format är därför inte överraskande eftersom det - vad vi tror - då beror på vilken handläggare som klippt och klistrat in informationen i Excel åt oss. Tidigare hade man ett system för detta som presenterade en lista som i varje fall var mer konsekvent än de listor vi får i dag, säger Teresa Maric.

Enligt den interna utvärdering som Dagens Nyheter tagit del av så tog det sammanlagt cirka 500 arbetstimmar för polisen att få ordning på arbetet.

– Analysen borde ha gjorts ett par timmar efter attacken. Nu dröjde det fem veckor innan vi fick kontroll på materialet, vilket är väldigt allvarligt, säger Teresa Maric till DN.

En orsak till problemen är den förändring som skett på rättsområdet avseende datalagring. Tidigare var operatörerna skyldiga att lagra uppgifter om sina kunders mobiltrafik i sex månader, men efter ett besked i EU-domstolen behöver de inte längre göra det.

Detta har också medfört att strukturerna på datafilerna skiljer sig åt. Enligt Dagens Nyheter har polisen nu inlett ett projekt tillsammans med operatörerna för att förbättra situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista